Через відключення плату за електроенергію рахуватимуть по-новому: деталі

В Україні через відключення електроенергії Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) змінила правила розрахунку сум у платіжках.

«У зв'язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об'єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показники лічильників, при цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються», — сказано в ухваленій постанові.

У випадках, якщо українці не передали вчасно показників лічильників, нарахування відбуватимуться не за нормативами споживання, а з огляду на понижувальний коефіцієнт.

Як роз'яснили у НКРЕКП, понижувальний коефіцієнт має враховувати період, коли споживач не отримував електроенергію. І чим довше не було струму, тим вищим буде коефіцієнт і тим меншою буде сума в платіжці. Але це стосується лише тих українців, які не змогли вчасно передати свідчення лічильників. Інші платитимуть згідно з показаннями лічильника.

Обленерго також повинні повідомляти НКРЕКП до 25-го календарного дня місяця, наступного за розрахунковим місяцем, про величину застосованого понижувального коефіцієнта зміни споживання електроенергії при розрахунку обсягів надходження в електричні мережі.

2ogoloshenya