Навіть в умовах повного відключення електроенергії деякі відділення банків та каси АЗС/магазинів дозволяють зняти з картки готівку.

В Україні попри відключення світла продовжують безперервно працювати понад 700 відділень банків, де можна зняти готівку. Національний банк навіть опублікував спеціальну мапу, де можна їх відстежити. Також подивитись, де знаходяться «Чергові відділення банків» можна на гугл-картах. Список відділень та точні адреси зазначені у файлі PDF.

На випадок повного блекауту варто зберегти вищезазначену інформацію, наприклад, завантаживши PDF-файл або зробивши скріншот мапи. Також можна зберегти сторінку як HTML файл (його можна відкрити навіть за відсутності інтернету).

Ще одна порада від НБУ — використовувати офлайн-карти Google Maps. Додаток дозволяє зберігати інформацію про регіони, а потім повноцінно використовувати її за відсутності зв’язку та інтернету.

Якщо на карті немає вашого населеного пункту, можна також уточнити наявність «чергових відділень», зателефонувавши на гарячу лінію свого банку.

Обмеження на зняття готівки

Кожен банк встановлює власні обмеження на зняття готівки зі своїх карток, але ліміти можуть встановлювати і банкоматні мережі, не кажучи вже про каси заправних станцій та супермаркетів.

Так, Ощадбанк, який має найширшу мережу банкоматів в Україні, дозволяє знімати до 50 тис. грн з однієї картки на добу. Окремі ліміти для карток інших банків вже не діють.

У ПриватБанку ліміт на зняття готівки з карток — 100 тис. грн (але до 20 тис. грн за один раз, не частіше, ніж 1 раз на 3 години). Для карток інших банків діють звичні ліміти.

Подібні умови (ліміт в 100 тис. грн) запровадили і деякі інші банки, зокрема, Укргазбанк та Укрсиббанк.

Райффайзен Банк запровадив для різних видів карток різні ліміти, які починаються з суми в 5 тис. грн. При цьому, можна зняти і більше, але діятимуть додаткові комісії.

Де можна зняти готівку окрім банків

Окрім спеціальної карти та списків адрес, які запропонували в НБУ для банківських відділень, для звичайних АЗС, супермаркетів та поштових відділень також існують подібні підказки. Також інформацію часто збирають та публікують самі користувачі в соцмережах та на різних форумах. Але при цьому слід розуміти, що навіть за наявності генераторів, для видачі готівки у вищезазначених пунктах потрібен ще й зв’язок, якого за повного блекауту часто немає.

Станом на початок зими українці, щоб вирішити проблему зі зв’язком, замовляють «Старлінки» з-за кордону. Купувати їх в Україні занадто дорого (ціни вдвічі вищі від тих, які можна спостерігати в Польщі, Чехії та інших країнах). Доставляють Starlink Нова пошта та Meest. Дізнатись, як оформити замовлення можна в статті.

Так, ОККО опублікували карту власних станцій, де є генератори і можна зняти готівку. WOG також оприлюднив список адрес (резервним живленням наразі забезпечено близько 300 станцій бренду, зняти дозволяється 6000 грн одним чеком, але за наявності готівки в касі). Такі ж умови пропонує Socar (генератори є на кожній АЗК).

Супермаркети FozzyФора та Сільпо також оприлюднили інформацію про власні магазини, де можна зняти готівку (умови такі ж, як і на зазначених вище АЗК — 6 тис. грн одним чеком, відповідно, двома чеками можна зняти 12 тис. грн).

В усіх ТЦ «Епіцентр» та «Нова Лінія» є генератори. Зняти можна також до 6 тис. грн за одну операцію.

Щоб не шукати в критичний момент, де зняти готівку за повного блекауту, можна також заздалегідь відвідати найближчі супермаркети / заправні станції / відділення банків або пошти, і уточнити, чи видають там готівку за умови глобального відключення електроенергії.

2ogoloshenya