Митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП, який виправдовував окупацію Криму, повідомлено про підозру, - СБУ

СБУ повідомила про підозру колишньому керівнику Кіровоградської єпархії УПЦ (МП) у підривній діяльності проти України.

Про це повідомляє Служба безпеки.

"Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні. Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України, зокрема АР Крим. Вказівки з москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території рф", - йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, у церквах громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях країни-агресора.

"У цих книгах російські "автори" ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим. Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість ворожих друкованих матеріалів і документи із доказами листування з московськими "кураторами".

Відповідно до висновків незалежної експертизи, яку ініціювала СБУ, злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України" , - додали в Службі безпеки.

Так, єпископу повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення.

2ogoloshenya