Єрмак розкритикував МКЧХ за пасивну позицію щодо викрадення окупантами українських дітей

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак розкритикував Міжнародний комітет Червоного Хреста за пасивну позицію у питанні вивезення українських дітей російськими окупантами.

Про це повідомили в Офісі президента.

«На жаль, через дуже пасивну позицію міжнародних організацій, зокрема МКЧХ, ми сьогодні не маємо змоги зафіксувати точну цифру, скільки й де перебуває наших дітей», — сказав Андрій Єрмак.

Глава ОП заявив, що Україна самостійно та у співпраці з міжнародними партнерами намагається отримати вичерпну інформацію щодо українських дітей, передає Громадське. Лише через портал «Діти війни» надходять тисячі повідомлень про примусове переміщення чи депортацію неповнолітніх громадян України.

Читайте також: В Україні запрацював державний портал для розшуку дітей

Радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук розповіла, що за час повномасштабної війни 430 дітей загинули, 827 — зазнали поранень, 260 — вважаються зниклими безвісти.

За даними Національного інформаційного бюро, понад 10,5 тисяч дітей перебувають у списку депортованих та примусово переміщених.

Глава Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила, що Україні вдалося повернути лише 96 дітей, із яких 69 — із території росії та 27 — із тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

В ОП вирішили запросити на засідання Координаційної ради з питань захисту та безпеки дітей Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, послів доброї волі цієї організації, послів країн «Великої двадцятки», омбудсменів тощо.

Так, Єрмак заявив, що питання повернення додому дітей потрібно порушувати «на найвищих рівнях», зокрема необхідно ініціювати його обговорення на майданчику саміту G20.

Нагадаємо, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України закликає кожного, хто має будь-яку інформацію про незаконне вивезення дітей до рф, телефонувати до Національного інформаційного бюро на цілодобову гарячу лінію 16-48 і до Департаменту кризового реагування Мінреінтеграції: 050-562-03-13.

2ogoloshenya