Новий порядок декларування доходів: що та коли змінюється для українців

Податкова служба України змінила порядок декларування доходів окремими категоріями підприємців з 1 січня 2023 року.

Як повідомляє Державна податкова служба (ДПС) України, за Наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143, з 1 січня 2023 року встановлюються нові форми для декларації доходів та зміни до процесу їх заповнення.


Кого торкнеться реформа декларування доходів

В тексті вказано, що зміни стосуються власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь та підприємців.

Декларація доходів 2023 ― що змінилося

Підприємці отримують два нових додатки до декларації про доходи. До них будуть вноситись податкові розрахунки з окремих податків та видів діяльності:

Додаток Ф4 — розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта (ів) нерухомого та/або рухомого майна;

Додаток МПЗ — розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами — підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) — власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Нагадаємо, що податкову декларацію тепер можна подати на платформі ДІЯ та сплатити податки ФОП, проте це діє для учасників спрощеної системи.

Як відомо, під час війни, ФОПів, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерських господарств звільнено від сплати ЄСВ за себе згідно із п. 9−19 розділу VIII закону Про ЄСВ.

Податкову амністію в Україні продовжили до 1 березня 2023 року.

2ogoloshenya