Як зібрати власну електробатарею з автомобільного акумулятора

Про це розповів автор саморобки Сергій Сафонов.

З чого складається UPS:

автомобільний акумулятор;

зарядний пристрій;

інвертор із постійного (12В) струму в змінний (220В).

Для виготовлення електробатареї підійде будь-який автомобільний акумулятор на 12 вольт, а чим більше ємність, тим довше він може видавати струм. Середня ємність автомобільних акумуляторів 60Ah (від 40-45Ah до 100Ah).

«У моєму випадку я підключив: роутер, raspberry Pi (домашній сервер), кишені для дисків до нього, телевізор, playstation, led лампа. Загальне споживання сталося 140Вт. Акумулятор на 77Ah дозволить мені працювати з цим усім близько 5,5 години», - каже Сергій.

Є два типи інверторів: дешеві з модифікованою синусоїдою та дорогі із чистою синусоїдою. Різниця в тому, чи потрібний стабілізатор струму. Якщо потрібно підключати ніжну техніку (наприклад, усю з електродвигунами/компресорами), краще відразу взяти чисту синусоїду та не боятися за свої прилади.

Друга важлива характеристика це потужність, яку може віддавати інвертор. Зазвичай у характеристиках є дві цифри (1200Вт/2400Вт). Це означає, яку потужність може видавати інвертор постійно і до якої можуть бути тимчасові стрибки. Деякі прилади для запуску вимагають багато потужності, а потім переходять у режим низького споживання (як компресор холодильника має високий пусковий струм, потім споживає лише 200-300Вт). Також треба розраховувати, що різні китайські інвертори ліплять більшу цифру, а видають значно меншу.

Інвертор – 4000 гр, акумулятор – 3600 гр, зарядка – 600 гр. Додатково кріплення для клем акумулятора 2 шт. - 280 гр. Усього весь набір для виготовлення електрогенератора обійшовся - 8480 грн

2ogoloshenya