Зеленський підписав заявку на вступ України до НАТО в пришвидшеному порядку

Президент Володимир Зеленський у п'ятницю оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє Офіс президента.

"Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії", – зазначив Зеленський.

"Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО", – додав глава держави.

Він додав, що такий пришвидшений порядок можливий з огляду на те, що цього року Швеція та Фінляндія теж подали заявки на вступ до Альянсу без плану дій щодо членства.

"Це справедливо. Справедливо і для України. Це – закріплення на рівні договору того, що і так є в житті і що є нашими цінностями", – зазначив президент.

Зеленський додав, що до досягнення консенсусу членів НАТО щодо вступу України необхідно реалізувати ініціативу Києва із забезпечення гарантій безпеки.

Заяву на членство України в НАТО офіційно підписали Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

2ogoloshenya