«Займе кілька років». У Пентагоні зробили важливе уточнення про постачання 18 систем HIMARS Україні

Останній пакет допомоги Україні від США включає 18 систем HIMARS разом із відповідними боєприпасами. Штати закуповуватимуть ці РСЗВ у виробника, а не вилучатимуть їх безпосередньо з американських військових запасів, як це було раніше.

За словами високопосадовця Пентагону, може пройти деякий час, перш ніж останній HIMARS, обіцяний Україні, прибуде в країну, повідомляє пресслужба американського оборонного відомства, передає НВ.

«Закупівля та постачання цих систем HIMARS та пов’язаних з ними боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення — це лише початок процесу закупівель», — сказав чиновник.

Хоча довгострокова закупівля нових HIMARS для України не заважає США продовжувати вилучати наявні системи з арсеналу у разі потреби, вона є більшою метою — мати ці системи за контрактом і в резерві для постачання пізніше, зазначив він.

«Якщо ми не інвестуємо сьогодні, щоб закупити HIMARS на майбутнє, їх не буде, коли вони стануть у нагоді українським збройним силам у майбутньому. Це справді значна інвестиція, і вона призначена для того, щоб у майбутньому Україна мала те, що їй потрібно на довгострокову перспективу для стримування майбутніх загроз», — наголосив представник Пентагону.

Він додав, що попри це США продовжать передавати необхідне Україні озброєння з американських запасів.

Напередодні Пентагон оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги, сумою 1,1 мільярда доларів, який включає:

18 РСЗВ HIMARS та боєприпаси до них;

150 броньованих автомобілів Humvee;

150 тактичних автомобілів для буксирування озброєння;

40 вантажівок та 80 причепів для транспортування важкої техніки;

два радари для БПЛА;

20 багатоцільових радарів;

системи протидії БПЛА;

тактичні системи захищеного зв’язку та спостереження, оптика;

обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів;

бронежилети та інше спорядження;

фінансування навчання та матеріально-технічного забезпечення військ.

2ogoloshenya