Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі: деталі

21 вересня Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя, зокрема військових "Азову". Обмін відбувся у Чернігівській області.

Водночас частина звільнених військових, серед них 5 командирів, зараз в Анкарі, Туреччина.

Загалом з російського полону звільнили 215 українських військових. З них 108 — бійці "Азову". Також звільнили 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повертаються за посередництва Саудівської Аравії.

В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука.

Президент України Володимир Зеленський після обміну сказав: "Ми Медведчука могли поміняти на одного нашого героя-азовця, а те, що повернули таку кількість — то це, дійсно, є за що державі сьогодні, вибачте, випити".

В обмін на п'ятьох командирів, які зараз у Туреччині, Україна передала РФ 55 людей. Українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав "Калина" Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко згідно домовленостей до кінця війни залишатимуться під протекторатом Ердогана.

полон поверненні командири

Українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з "Азовсталі до кінця війни залишаться під протекторатом Туреччини.

Серед звільнених також Дмитро "Орест" Козацький — автор фото з Азовсталі, керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедикиня Катерина Поліщук з позивним "Пташка", старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов.

діанов

діанов повернення

Михайло Діанов, 21 вересня 2022 року. Фото: СБУ

Сестра прес-офіцера та фотографа з "Азовсталі" Дмитра "Ореста" Козацького у коментарі Суспільному про першу розмову з братом сказала: "У нього був дуже-дуже-дуже щасливий голос. Боже, це капець. У мене навіть немає слів".

Мама розвідника, "азовця" Іллі Самойленка підтвердила, що її син повернувся з полону. Раніше нам в інтерв'ю вона казала, що мріє, щоб "Ілля повернувся, коли зацвітуть троянди". Зараз каже, що троянди "на місці".

 

Захисниця "Азовсталі" Катерина "Пташка" Поліщук повернулася додому. Перше фото

пташка з полону

Перше фото нашого Міші (Майкл Кот) після повернення опублікував Олексій Білошицький.

Як повідомив президент восьмеро повернених з російського полону бійців були поранені під час теракту в Оленівці.

З полону повернули і співробітника СБУ на позивний "Бурий", який боронив Азовсталь, розповів заступник голови СБУ Василь Малюк, передає Суспільне.  За його словами, той до останнього "тримав на максимальному рівні контррозвідувальне забезпечення всіх процесів. А перед тим, як потрапити в полон, він передав законспіровано свої шеврони і сьогодні ми йому їх повернули".

За словами Єрмака, обмін п'ятьох командирів — це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Туреччини Ердоганом.

"Сьогодні нам вдалося визволити з російського полону 215 наших людей, серед яких 124 офіцери. Це найпотужніший результат з початку повномасштабного вторгнення Росії на нашу територію. Серед тих, кого ми сьогодні звільнили — 108 бійців Азову та інших формувань: Нацгвардії, сухопутних військ, військово-морські сили, прикордонники, тероборонівці, співробітники СБУ, держслужбовці транспорту, державної митної служби. Серед них герой України Денис Прокопенко — командир Азову, Сергій Волинський — 36 бригада морської піхоти, Святослав Паламар, Олег Хоменко, Денис Шлега з Нацгвардії, Євгеній Бова — командувач першого окремого батальйону морської піхоти", — розповів Єрмак.

Відео обміну раніше опублікував Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець. Він підтвердив, що з полону також повернули вагітну медика Мар'яну Мамонову: "Сьогодні ми повернули Маряну Мамонову, це наша героїня яка практично з дня на день стане мамою".

 

 

2ogoloshenya