Влада України готувалась до російського вторгнення "з першого дня, коли вступила на свої посади", - голова РНБО

Західні країни не давали Україні необхідних озброєнь до війни, оскільки не вірили у здатність країни протистояти війні з Росією.

За його словами, партнери недостатньо чітко попереджали про небезпеку і робили це більше у приватних розмовах, хоча союзників просили про ППО та превентивні санкції, щоб РФ передумала атакувати.

Перед повномасштабним вторгненням Росії всі західні партнери прогнозували швидку поразку України. Про це в опублікованому 22 серпня інтерв'ю "Бабелю" заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

"Ми провоювали вже 170 із гаком днів, і це питання не стояло. А зараз чомусь його потрібно його підняти, і починають проговорювати. Дивіться, ми до війни готувалися з першого дня. Із першого дня, як заступили на свої посади. Просто кожен по-своєму уявляє підготовку. Коли кажуть, що мали повідомити про початок великої війни 24 лютого, то це фізично неможливо зробити. Чому? А якби 24 лютого війна не почалася, а почалася б 25-го? До речі, пригадуєте, як нам обіцяли, що війна почнеться з 10-го по 15 січня? Обіцяли, що почнеться напередодні Нового року? Таких повідомлень було більше ніж достатньо. Інша річ, коли говорять, що нас партнери тут попереджали, то в мене просте запитання: а в який спосіб?" – наголосив секретар РНБО.

За його словами, західні партнери не надали одразу засобів протиповітряної оборони і не ввели превентивних санкцій проти РФ, оскільки не вірили, що Україна зможе чинити спротив.

"У цьому кріслі [навпроти] сиділи дуже поважні іноземні пани з різноманітних інститутів, які казали таку річ: "П'ять-шість днів, далі знищення всього військово-політичного керівництва країни, далі концтабори, далі фільтраційні табори – і ви припиняєте існувати як країна". Це те, що говорили всі без винятків. На це ми відповідали, що такого не буде, це наша земля, ми її захищатимемо. У нас є воля до свободи. Я всім їм говорив, що ми різні з росіянами. Росіяни – це раби. У них своє бачення стосовно царя, а ми вільні. І я говорив, якщо будете допомагати нам боронити країну – велика вам за це подяка", – наголосив Данілов.

2ogoloshenya