Група художників через мистецтво намагається залучити людей до осмислення гуманітарної катастрофи, яка виникла через російську агресію, і спонукати допомогти її подолати.

В Ірпені на Київщині художники розписують автівки, що були знищені під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Автором ідеї став художник з Лос-Анджелеса Trek Thunder Kelly, а до проєкту залучив кількох українських митців, які під час війни залишилися в Україні. Серед них мисткиня родом з Нетішина Олена Янко, яка нині проживає і працює в столиці. Саме вона навесні намалювала масштабний мурал у Хмельницькому на стіні ЦНАПу, де зображена українка з мечем і крилом лелеки.

Як розповіла Олена сайту «Є», проєкт «Квіти надії» має соціальну складову – мурали створюють на місцях, де відбувалися трагічні події. Основними їх елементами є соняшники – національний символ вшанування пам’яті загиблих воїнів.

«Ми шукаємо різні локації, де найбільше показано наслідки бойових дій, де видно злочини росіян. Там малюємо соняхи – український національний символ вшанування пам’яті загиблих воїнів, щоб таким чином свою віддати шану тим людям, які загинули, - говорить Олена Янко. – До нас підходять багато небайдужих, які дякують за цю роботу. Ми обіймаємось, плачемо. Це люди, які проводили евакуацію з Ірпеня; люди, які пережили ті страшні події; люди, чиї автівки спалені. Службовці ЗСУ теж зупинялися, щоб подякувати. Кажуть, їх це надихає далі захищати Україну, вони відчувають підтримку».

Автор ідеї Trek Thunder Kelly своєю ініціативою прагне долучити людей зі всього світу малювати соняшники і позначати роботи хештегом #flowersforhope, а потім за допомогою NFT-технологій збирати гроші на гуманітарні проєкти для України.

«Ми ще будемо малювати мурал на Будинку культури в Ірпені, який зруйнований. Будуть ще інші локації. Потім фото цих муралів перетворять на NFT і таким чином збиратимуть кошти. Гроші спрямують на відновлення того ж ірпінського Будинку культури, на підтримку жінок, які пережили окупацію та на різні гуманітарні проєкти», - додає художниця.

2ogoloshenya