«Amnesty International спробувала амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву», - Зеленський про звіт міжнародної правозахисної організації

Президент України Володимир Зеленський заявив, що останній звіт організації Amnesty International щодо війни в Україні є спробою «амністувати державу-терориста і перекласти відповідальність з агресора на жертву».

«Щодо злочинів російських терористів ми не бачимо чітких і вчасних звітів від деяких міжнародних організацій. Ми сьогодні побачили зовсім інший звіт від Amnesty International, який, на жаль, пробує амністувати державу-терориста і перекласти відповідальність з агресора на жертву. Немає і не може бути навіть гіпотетично жодної умови, за якою будь-які російські удари стають виправданими. Агресія проти нашої держави є нічим неспровокованою, загарбницькою і відверто терористичною. І, якщо хтось робить звіт, в якому жертва і агресор нібито в чомусь однакові, якщо аналізуються якісь дані про жертв, а що робив агресор в цей час – ігноруються, то з цим не можна миритися», – сказав Зеленський у вечірньому відеозверенні.

Президент додав: «Кожен, хто амністує Росію і хто штучно створює такий інформаційний контекст, що якісь удари терористів є нібито виправданими або нібито зрозумілими, не може не усвідомлювати, що цим допомагає терористам. А якщо такі маніпулятивні звіти, то й відповідальність за загибель людей розділяєте з ними».

Тим часом, генсекретарка Amnesty International Агнес Каламар у твітері залишила допис: «Українські та російські тролі в соцмережах: усі вони сьогодні атакують розслідування Amnesty International. Це називається пропаганда війни та дезінформація. Це не послабить нашу неупередженість і не змінить фактів».

 

Що цьому передувало:

Amnesty International заявила, що ЗСУ ставлять під загрозу цивільних. Це відбувається тому, що вони нібито створюють бази та розміщують своє озброєння в житлових районах, аби відбити російське вторгнення, кажуть в організації.

"Перебування в оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права, - заявила генсек Amnesty International Аньєс Калламар. - Український уряд має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові".

У період з квітня по липень експерти організації кілька тижнів аналізували російські удари у Харківській та Миколаївській областях та на Донбасі.

Вони оглядали місця ударів, опитували тих, хто вижив, свідків та родичів жертв атак, а також вивчали супутникові знімки.

У ході розслідування Amnesty виявила докази того, що українські війська завдавали ударів із житлових кварталів, а також базувалися у цивільних об'єктах у 19 містах та селах цих регіонів.

Більшість житлових районів, де розташовувалися війська, перебували далеко від лінії фронту, і у військових були альтернативи, які не наражали б на небезпеку цивільне населення, йдеться в доповіді.

При цьому в Amnesty зазначають, що не всі російські атаки слідували цій схемі.

У деяких випадках, які Amnesty визнала воєнними злочинами Росії, експерти не виявили доказів того, що українські війська перебували на території цивільних об'єктів.

2ogoloshenya