Що відомо про покарання для жінок за ухилення від військового обліку

З 1 жовтня 2022 року в Україні розпочнуть ставити на військовий облік жінок 18−60 років, які підпадають під список професій та спеціальностей, визначений Урядом.

Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, що список укладали на основі як тих спеціальностей, які є актуальними і потрібними армії зараз, так і тих, які можуть знадобитися у осяжній перспективі для розвитку Збройних Сил.

Також голова Міноборони зазначив, що жінки, які не встануть на військовий облік не можуть бути притягнутими до відповідальності за це, адже до моменту встановлення не є військовозобов'язаними:

"Що стосується штрафів, то їх не можуть застосовувати до жінок, спеціальності яких передбачають постановку на облік. Військовозобов'язані — це громадяни, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Військовозобов'язаним людина стає лише після постановки на військовий облік. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок які вперше стають на облік як військовозобов'язані. Тобто, ще раз: жінки стають військовозобов'язаними лише після того як стають на військовий облік і до моменту ставання на облік вони не є такими".

Раніше НВ розповідав, чи передбачена відповідальність за ухилення від військового обліку для жінок, що знаходяться в Україні та за кордоном. Адвокатка Наталія Фещик пояснила, що жінки, як і чоловіки, можуть отримати покарання у вигляді адміністративної відповідальності за ухилення від встановлення на військовий облік: "Про це говорити зарано, адже зараз — перехідний період, він має тривати до середини жовтня 2022 року. Ймовірно, що до того періоду відбудуться ще якісь законодавчі зміни, адже зараз ми маємо надскладну ситуацію в країні. Тож усе залежатиме від того, які ми матимемо потреби в оборонній здатності та, зокрема, в людських ресурсах".

Разом з тим, правозахисниця наголосила, що жінкам не варто поспішати вставати на військовий облік, оскільки нормативний акт, який запроваджує перелік спеціальностей, та інша нормативно-правова база зараз потребують законодавчого доопрацювання.

"Наразі відповідальності ніякої немає. Як і лагідна українізація, це лагідна воєнізація жінок. Не встановлювати відповідальності для жінок — це дуже правильний крок. Не змушувати, не карати. Ті жінки, які мають необхідну професію, мотивацію і бажання служити у Збройних Силах України, зроблять це самі і не чекатимуть 1 жовтня", — розповів менеджер адвокатського об'єднання Артем Крикун-Труш.

2ogoloshenya