Маринований часник до шашлику й риби – це те, що потрібно. Жодна тарілка солінь на святковому столі не обходиться без маринованого часнику. Крім так званих класичних спецій для закруток – лаврового листа, духмяного перцю та кропу – я використовував чебрець, перець чилі та паличку кориці. Як вийшло? Дуже смачно, відчуваю, банки до зими не достоять.

Перед тим, як перейти до покрокового рецепта, поділюся деякими порадами з приготування маринованого часнику.

ЯК ПРИГОТУВАТИ СМАЧНИЙ МАРИНОВАНИЙ ЧАСНИК?

  • Якщо маринуєте часник, то краще віддати перевагу українському продукту. Напевно, ви не раз помічали, що китайський часник у процесі термічної обробки набуває синього відтінку. Саме тому вирушайте на базар, а краще домовтеся з сусідкою по дачі, що купите у неї 1-2 кілограми. У будь-якому випадку, найсмачніший маринований часник вийде, якщо використовуєте молодий і тільки що викопаний.
  • Часник перед маринуванням необхідно очистити і зняти плівки, а потім ретельно вимити. Якщо хочете, щоб часник вийшов білого відтінку, то після бланшування його необхідно опустити в холодну воду з льодом, щоб зупинити процес приготування.
  • Якщо готуєте часник на зиму, вибирайте невеликі баночки – по 200 або 350 мл. Як показує практика, банка 500 мл і більше за один раз не з’їдається.

ЯК МАРИНУВАТИ ЧАСНИК НА ЗИМУ

ІНГРЕДІЄНТИ

1 кг часнику

14 духмяного перцю (по 2 в кожну банку)

7 лаврового листа (по 1 в банку)

7 парасольок кропу (по 1 в банку)

7 гілочок чебрецю (по 1 в банку)

7 невеликих гілочок розмарину (по 1 в банку)

1 перець чилі

1 паличка кориці

1400 мл води (1 л для бланшування, 400 мл в маринад)

400 мл оцту 9%

5 ст. л. солі (3 для бланшування, 2 в маринад)

4 ст. л. цукру

СМАЧНА ЗАКУСКА. РЕЦЕПТ МАРИНОВАНОГО МОЛОДОГО ЧАСНИКУ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

У мене вийшло 7 баночок маринованого часнику по 350 мл кожна. Тож, часник необхідно очистити і добре промити, щоб не залишилося плівок.

 КРОК 2

Беріть велику каструлю, налийте 1 л води і додайте 3 ст. л. солі, потім опустіть часник і бланшуйте 1 хвилину. Після цього воду необхідно злити через друшляк і опустити часник у миску з холодною водою із льодом, щоб зупинити процес приготування.

 КРОК 3

Якщо ви не знайшли свіжий чебрець або розмарин, можна використовувати сушені спеції. Якщо у вас свіжі спеції, то розмарин, чебрець і парасольки кропу необхідно промити і висушити паперовим рушником. А перець чилі нарізати слайсами, видаливши насіння й плодоніжку. Паличку кориці поламайте на шматки, виходячи з кількості банок.

 КРОК 4

Обов'язково простерилізуйте банки і починайте укладати зубчики часнику, перекладаючи їх спеціями: 2 духмяних перці в банку, 1 лавровий лист, 1 парасольку кропу, 1 гілочку чебрецю, 1 гілочку розмарину, кілька слайсів перцю чилі, але можна й більше, а також шматочок палички кориці.

 КРОК 5

Переходьте до приготування маринаду. У сотейнику доведіть до кипіння 400 мл води, додайте 2 ст. л. солі та 4 ст. л. цукру, кип'ятіть 2 хвилини. Зніміть з вогню та додайте 400 мл оцту 9%, добре перемішайте. Маринадом необхідно залити всі баночки із зубчиками часнику й спеціями, а потім накрити кришками і стерилізувати 7 хвилин.

Готувати – це просто!

2ogoloshenya