«Це не тільки шизофренія». Чому Лукашенко справді готовий вступити у війну проти України — білоруський опозиціонер

Павло Латушко, білоруський опозиціонер, колишній міністр культури республіки розповів Радіо НВ, що для диктаторів такого плану, як Олександр Лукашенко, дуже важливий ворог і в Мінську дійсно готові вступити у війну, це не варто недооцінювати.

«Я думаю, що нам треба виходити з іншого питання. Необхідно розглядати роль Лукашенка у цій війні проти України та протидіяти цій ролі. Розуміти загрози та, виходячи з них, здійснювати превентивні дії. І тут саме спроба задобрити агресора, намагатися його не дратувати — призводить до того, що Лукашенко завдає шкоди, величезних збитків Україні та українському народу. Адже фактично його роль у війні почалася [до її початку], коли він пустив на територію Білорусі величезну, навіть більшу за часи Радянського Союзу, кількість збройних сил Російської Федерації. З наступним завданням ударів за кілька годин до початку наземного вторгнення. І допуск на територію сил РФ, які ракетними ударами, використовуючи авіацію, завдавали і продовжують завдавати ударів по Україні. Ось, виходячи з цього, необхідно розуміти його роль у війні. І виробляти підходи таким чином», — сказав колишній білоруський міністр.

На думку Латушка, для диктаторів такого плану, як самопроголошений президент Білорусі, дуже важливий ворог. Наразі ворогом у Мінську назвали Україну і Лукашенко готовий віддати наказ про удари по Києву.

«Ми ж розуміємо, коли є тоталітарна держава, у якій думка громадян не має жодного значення. Більшість білорусів проти так званої Союзної держави. [Її] підтримка обмежується кількома відсотками, але хіба це буде стримуючим фактором для диктатора? Ніколи. Він робитиме все з погляду того, як зберегти свою владу і бути не притягнутим до відповідальності за ті злочини, які він чинить стосовно білоруського суспільства та українського народу сьогодні. Єдиний, хто може дозволити йому цього уникнути, — це Російська Федерація. І він об'єднується з нею саме з цією метою. <...> Ми зараз перебуваємо в стані інформаційної війни, коли брехня, як ви правильно сказали, шизофренія, я назвав би це мозковий пронос, який йде з Лукашенка. Для таких, як Лукашенко, головним є ворог. І як ворога він малює Україну та весь Захід, насамперед сусідні держави та США. Це потрібно йому для того, щоб доводити всі дії, які він вживає в реальному житті. Якщо ми говоримо про перспективу створення союзу двох незалежних народів, ми розуміємо, що місця для білоруського народу в цьому союзі немає. <...> Коли він виступаючи з нагоди незалежності Білорусі, каже, що Україна — це нацизм, переростає у фашизм за підтримки ЄС і цей фашизм/нацизм (він заплутався в термінології) — він „безумовно прийде в Європу“. Він стверджує, що [Білорусь] провокує Україна, що вона завдала ракетних ударів і <...> що він ухвалив рішення визначити цілі для контрудару, „центри прийняття рішень“ у низці держав. Я розумію, що він має на увазі Київ, Варшаву, Вільнюс. Я песиміст, і я вважаю, що він справді ухвалив рішення і дав відповідній бригаді ракетних військ Білорусі відповідний наказ. У мене сумнівів немає, тому що ця людина хвора», — додав опозиціонер.

При цьому, наголосив політик, у Мінську вже розширили список цілей для своїх провокацій.

«Лукашенко [вже назвав] набагато ширшу палітру потенційних цілей для таких провокацій на території Білорусі. Він каже, що Україна буцімто хоче обстріляти Гомель, Мозир, Мозирський НПЗ, Лунинець, Брест. Він намагається як би білорусів попередити — якщо що, то вони самі винні. <...> Не можна недооцінювати Лукашенка у цьому сенсі», — резюмував Латушко.

Раніше сьогодні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в Союзній державі створено єдину армію і що він «давно визначив» участь Білорусі у війні РФ проти України, яку кремлівська пропаганда називає «спеціальною військовою операцією».

Про це Лукашенко сказав під час виступу з нагоди дня формально наявної незалежності Білорусі в неділю, 3 липня.

Лукашенко також заявив, що у перший день нападу Росії на Україну він нібито сказав, що білоруси «нікому не дозволять стріляти в спину російській людині».

2ogoloshenya