СБУ пояснила, де був Іван Баканов на початку війни

Речник Служби безпеки: «На моїй пам’яті це вже четверта чи п’ята хвиля чуток про відставку Баканова».

Служба безпеки України вперше відреагувала на масовані публікації у пресі про зміну свого керівництва і її причини. Офіційний речник спецслужби Артем Дехтяренко радить авторам таких публікацій не шукати зради там, де її нема.

СБУ офіційно спростовує твердження про те, що начебто її голова Іван Баканов у перші дні війни перебував не в Україні. А інформацію про відставку керівника спецслужби днями спростував сам президент.

«В інформаційному полі є багато нісенітниць. Однак це не означає, що всі їх треба спростовувати. Але оскільки ця тема давно мусується в інформпросторі, скажу чітко і ясно: Іван Баканов із першого дня повномасштабного вторгнення перебував в Україні, на робочому місці. Він також зустрічався із міжнародними партнерами, які прагнули надати допомогу Україні у найскладніший момент. Тобто виконував свої безпосередні обов'язки. Крапка. Всі інші версії – фейки та російські інформаційно-психологічні спецоперації», – запевнив речник спецслужби.

Дехтяренко нагадав, якщо вірити чуткам, які з перших днів повномаштбаної війни розпускали росіяни, то фактично про всіх високопосадовців говорили, що вони кудись втекли.

«Про жоден із цих випадків інформація в результаті не підтвердилася. Повторюся – такі реалії інформаційної війни, і дивно, коли українські журналісти заходять в російські наративи», – зазначив офіційний речник СБУ.

«На моїй пам’яті це вже четверта чи п’ята хвиля подібних чуток. І виникає запитання: а чи не створює ці хвилі ворог? Відповідь, як мені здається, на поверхні. Бо мета росіян – посіяти розлад у нашому суспільстві, посилити чвари», – зазначив Дехтяренко.

Нагадаємо, кілька днів тому видання Politico, посилаючись на неназвані джерела в українській владі, заявило, що Володимир Зеленський начебто має намір звільнити Івана Баканова з посади голови СБУ. Згодом нардеп Федір Веніславський повідомив, що не має інформації про те, що на Банковій розглядається питання заміни очільника Служби безпеки.

2ogoloshenya