На захопленій військовими РФ Каховській греблі скидають воду, яка затоплює Нову Каховку

На захопленій російськими військовими Каховській греблі скидають великі об’єми води, яка затоплює Нову Каховку. Про це повідомив Центр журналістських досліджень.

За інформацією Центру, на гідроелектростанції не працює два гідроагрегати, через що працівники змушені скидати воду з Каховського водосховища у більших об’ємах. Внаслідок цього підтоплена набережна і міський парк Нової Каховки. Під загрозою – навколишні села і Херсон.

Жителі Нової Каховки пишуть про підтоплення у місцевих пабліках. На умовах анонімності цю інформацію Центру журналістських розслідувань підтвердив і працівник Каховської ГЕС.

"Через захоплення гідроелектростанції ми не маємо змоги відремонтувати два гідроагрегати. Вони не працюють, тому ми змушені скидати воду з Каховського водосховища в такому великому об’ємі. Фактично, ми її просто зливаємо і втрачаємо гроші", – розповів він.

Центр журналістських розслідувань пише, що не вдалось отримати коментар в ПрАТ "Укргідроенерго" і цитує інтерв’ю генерального директора Ігоря Сироти, яке він дав "Інтерфакс-Україна" наприкінці березня. За його словами, на захопленій росіянами Каховській ГЕС перестав працювати один із шести гідроагрегатів.

"Директору і головному інженеру ГЕС вдалося переконати окупантів допустити на роботу оперативний персонал, який управляє агрегатами. Вдалося пояснити, що коли йде паводок, потрібно спрацьовувати воду, щоб не накопичувалося водосховище, і щоб не сталося прориву дамби чи інших аварій… Ми втратили на Каховці один агрегат. Про те, як і чому це сталося, ми розкажемо більш детально після війни", – сказав Ігор Сирота.

Також Центр журналістських досліджень посилається на профільного фахівця, який стверджував, що в разі руйнації Каховської ГЕС наслідки не будуть критичними для людей.

"У разі пошкоджень вода вибігатиме тривалий час. Затоплення у прямому сенсі не станеться, але суттєвого підтоплення не уникнути", - сказав фахівець.

2ogoloshenya