У Маріуполі ЗСУ контролюють порт та Азовсталь. Переміщені підрозділи РФ навряд чи допоможуть у прориві — Інститут вивчення війни

Українські війська зберігають контроль над оборонними позиціями на сході та південному заході Маріуполя.

Про це йдеться в останньому аналізі американського аналітичного центру Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War), передає НВ.

Там розповіли, що РФ продовжує спроби передислокації своїх військ, виведених із північного сходу України, щоб підтримати наступ у її східних регіонах.

«Однак навряд чи ці підрозділи забезпечать прорив Росії й зіткнуться зі слабким моральним духом», — ідеться в аналізі ISW.

У центрі заявили, що українські військові продовжують боротися зі штурмом російських окупантів у південно-західному та східному районах Маріуполя, зокрема в порту та на металургійному заводі Азовсталь, попри заяви з боку Росії про взяття центру міста, які спростував радник мера Петро Андрющенко. За його словами, окупанти контролюють чверть міста.

Також у ISW дійшли висновку, що українські контратаки, імовірно, охопили територію на захід від Херсона, що ставить під загрозу взяття окупантами контролю над містом.

Маріуполь знаходиться в облозі з 1 березня. У місті немає води, світла, тепла та зв’язку. Багато хто не може знайти своїх рідних, які залишилися у місті з моменту повномасштабного вторгнення Росії та блокади окупантами. Станом на 28 березня у Маріуполі загинули майже 5000 мешканців — загиблих, яких нема кому поховати, комунальні служби ховають у братських могилах.

Російські окупанти не пускають у Маріуполь гуманітарний вантаж і зривають українські гуманітарні коридори, при цьому примусово вивозячи жителів міста на територію Росії та в окуповані РФ райони Донбасу (станом на 31 березня з Маріуполя силою вивезли щонайменше 45 тисяч людей). Евакуюватися з міста можна лише пішки або на своєму транспорті. Зараз у Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мешканців.

2ogoloshenya