У Чернівецькій школі №41 школярі отримують на обід їжу у ланч-боксах.

"Традиція безкоштовних обідів у нас існує давно. Зі зміною постачальника, керівництво школи не хотіло відмовлятися від такої розкоші у наш час, адже багато батьків не можуть дозволити собі щодня давати дітям гроші на обід. А якщо там навчається двоє-троє школярів?, - говорить Людвіга Цуркан, директор школи №41. - На батьківських зборах вирішили: якщо ж не можемо забезпечити гарячими обідами, то хоча би своєрідними перекусами".

Директор школи каже, що перед тим як вводити нову систему харчування кожен школяр заповнив анкету: "Дитячих організм особливий: хтось не їсть м’ясо, а в когось алергія на один з фруктів. Все довелось враховувати".

Школяр Валентин навчається у сьомому класі. Каже, що нова система харчування йому до вподоби. "Нам щодня дають обов’язково куряче м’ясо (відбивна або котлета чи сосиска у тісті), булочку з висівками, фрукт та сік. Раніше, не хотів їсти кашу, а зараз смакую".

"А я б не відмовився і від ще однієї порції", - говорить хтось з дітей. "Це зрозуміло, бо організм росте", - додає вчителька.

"Раніше діти не хотіли їсти кашу чи суп і втікали за гамбургерами у магазин. Звичайно, це не повноцінний обід, але в раціоні включено і вітаміни, і вуглеводи, що дають енергію та білки. А скільки залишалось недоїдків. Бувало й так, що хтось з дітей розіб’є щось з посуду: чи то тарілку, чи вушко у чашці. Тепер, хтось бере бокс у клас, бо ще не зголоднів", - додає Л. Цуркан.

"Їжу привозять до нас щодня, тому завжди свіжа, - розповідає шкільна медсестра Оксана Бочкарова, - Залишаю завжди у себе в холодильнику на пробу один ланч-бокс. Отруєнь не було і школярі не скаржилися".

"Нам дуже подобається така система харчування, адже тут є і фрукти, і сік, і куряче м’ясо. Раніше деякі приходили додому голодні, бо не хотіли їсти шкільний обід. Дітям смакує і це головне", - кажуть батьки.

"Вже немає залишків їжі на столах та й ми іноді беремо один ланч-бокс із собою", - розповідає Тетяна, голова батьківського комітету.

"Бокси – одноразові, тому діти викидають їх одразу. Пізніше ми здаємо їх на вторинну переробку: окремо пластмаса, окремо харчові відходи, окремо – папір", - говорить директор.

"Наші діти хочуть вже відійти від радянського раціону харчування. Часто дивляться фільми про американські школи і собі б не проти такого харчування", - кажуть батьки.

"Якщо виникне потреба запровадити ще й перші страви, то обов’язково над цим працюватимемо", - додає керівник школи.

Джерело

2ogoloshenya