Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Пов’язане зображення

На травневі свята відпочинок на природі набуває масового характеру.

Найчастіше, причиною надзвичайних ситуацій в лісі стає саме людський фактор, адже, на жаль, не завжди відвідувачі лісу пам’ятають про те, що вони тут – лише гості. В кращому випадку, відпочинок закінчується купами сміття, які залишають після себе громадяни, а в гіршому – масовими лісовими пожежами, під час яких існує небезпека життя і здоров’я людини, гинуть не тільки дерева, а й птахи, звірі, вигоряє верхній шар ґрунту.

Управління з питань цивільного захисту населення закликає громадян не нехтувати елементарними правилами особистої безпеки під час відпочинку.

Підберіть зручне взуття та одяг, які будуть відповідати погоднім умовам та місцевості. Одягайте дітей в одяг яскравого кольору, який буде більш помітний в разі їх пошуку. Під час руху у лісі запам’ятовуйте маршрут та орієнтири, за допомогою яких будете повертатися. Необхідно знати свій шлях мандрівки та, при можливості, мати при собі компас. Обходьте болотисту поверхність. Як правило, там водиться багато гадюк.

Уникайте диких тварин. Тварини нападають на людину у випадку, якщо вони поранені, перелякані або захищають своє потомство. Засобами захисту при нападі тварин можуть слугувати вогонь або стукання палицею об дерево.

Небезпечними також є кліщі, яких навесні у лісі надзвичайно багато. Якщо Вас укусив кліщ, не варто пробувати самостійно його дістати. Відразу звертайтеся за професійною медичною допомогою.

Особливу загрозу становлять пожежі. Для запобігання можливого їх виникнення, необхідно знати й дотримуватися наступних правил:

– не паліть і не користуйтеся відкритим вогнем у хвойних молодняках, у місцях з наявністю сухої трави, на ділянках лісу, де багато повалених дерев та в лісосмугах, поблизу легкозаймистих рідин та матеріалів;

– не кидайте палаючі сірники й недопалки на землю;

-стежте за тим, щоб діти не гралися із вогнем;

– не залишайте вогнище без нагляду;

-перед від’їздом приберіть за собою місце відпочинку, переконайтеся, що вогонь загашений.

Якщо Ваші необережні дії призвели до пожежі – не намагайтеся втекти і приховати цей факт. Якщо власних зусиль для гасіння вогню недостатньо – викликайте підмогу, повідомте в лісництво та пожежно-рятувальну службу.

Пам’ятайте – безпека Вашого життя і життя Ваших близьких – у Ваших руках!

Джерело

2ogoloshenya