Абонентську плату на газ буде введено, оскільки вона передбачена новим законом України про ринок газу.

Про це заявили в Нацкомісії з регулювання тарифів у сферах енергетики і комунальних послуг, повідомляє МБ.

В ухваленому законі про ринок газу є відповідне положення, тому рано чи пізно абонплату в Україні доведеться прийняти. В діючому тарифі на газ відразу включені витрати на транспортування і розподіл (у кінцевій ціні на газ це лише 13%).

У діючій методиці за транспортування і розподіл газу українці платять в прив’язці до обсягу споживання. Для прикладу, згідно з підрахунками НКРЕКП, в кожному кубі закладено 87,9 коп. на транспортування і розподіл. Якщо витратити 10 кубів, то 8,7 грн з оплаченої суми піде на оплату транспортування та розподілу. Якщо ж не користуватися газом, то і платити не доведеться.

У МВФ вважають, що українці повинні платити за саму можливість користуватися блакитним паливом. Незалежно від того, спалює сім’я газ чи ні, підприємства повинні обслуговувати мережі, подавати газ для того, щоб у будь-який момент можна було запалити конфорку.

За новою методикою, чим більше газу здатний пропустити лічильник, тим більше доведеться платити. При чому, так звану абонентську плату будуть нараховувати, навіть якщо зовсім не користуватися блакитним паливом. Розмір абонплати може становити близько 80-100 грн на місяць (залежно від регіону і лічильника).

2ogoloshenya