24 квітня за православним календарем - Преподобного  Іоана

Священномученика Антипи, єпископа Пергама Асiйського

Священномученик Антипа, єпископ Пергаму Азійського (близько 68)

Священномученик Антипа, єпископ Пергаму Азійського (близько 68) - учень святого апостола Івана Богослова (пам'ять 26 вересня), був єпископом Пергамської Церкви в часі царювання імператора Нерона (54 - 68).

У той час за наказом імператора всіх, хто не приносив жертви ідолам, піддавали страті або вигнанню. Тоді був засланий острів Патмос (в Егейському морі) святий апостол Іван Богослов, якому Господь відкрив майбутні долі світу і Святої Церкви.

Святитель Антипа спокійно відповів, що не стане служити богам-демонам, які біжать від нього, смертної людини, що він поклоняється і буде поклонятися Господеві Всемогутньому, що створив все, і Його Єдинородному і Єдиносущному Сину і Святому Духу. Жерці заперечили, що їх боги існують здавна, а Христос з'явився недавно і був розп'ятий при Пилаті як лиходій. Святитель відповів, що язичницькі боги створені руками людей і всі сказання про них сповненні беззаконня і пороків. Він твердо сповідував віру в Сина Божого, який втілився від Пресвятої Діви.

Розлючені жерці поволочили священномученика Антипу в храм Артеміди і кинули його в розпеченого мідного вола, куди зазвичай кидали жертви ідолам. Священномученик у розпеченій печі голосно молився Богові, просячи прийняти його душу і зміцнити віру християн. Він відійшов до Господа спокійно, немов заснувши (+ бл. 68).

Вночі християни взяли не займане вогнем тіло священномученика Антипи і з честю поховали в Пергамі. Гробниця священномученика стала джерелом чудес і зцілень від різних хвороб. Особливо вдаються до священномученика Антипи при зубних болях.

24 квітня за православним календарем - Преподобного  Іоана

Преподобного Іоана, учня Преподобного Григорiя Декаполiта

24 квітня за православним календарем - Преподобного  Іоана

Преподобний Іван народився в кінці VIII століття. У юнацькому віці він став учнем преподобного Григорія Декаполіта (+ близько 820, пам'ять 20 листопада) і прийняв від нього чернечий постриг у Солунському монастирі. Під керівництвом досвідченого вчителя преподобний Іван досяг високої духовної досконалості.

Коли імператор Лев Вірменин (813 - 820) відновив гоніння на православних християн за шанування святих ікон, преподобний Григорій Декаполіт разом з преподобним Йосипоф Піснеписьцем (+ близько 820, пам'ять 4 квітня) та своїм учнем преподобним Іваном вирушив з Солуні до Константинополя, щоб протидіяти іконоборчій єресі. Кілька років, незважаючи на гоніння, святі Григорій і Іван безбоязно захищали Православ'я, проповідуючи шанування святих ікон. Після багатьох праць преподобний Григорій помер (близько 820 року), а незабаром за ним відійшов до Господа і його вірний учень Іван. Преподобний Йосиф Піснеписець переніс мощі святих Григорія та Івана до побудованої ним церкви в ім'я святителя Миколая Чудотворця.

Джерело                                                                                       

 

2ogoloshenya