Злочинне угруповання з Одеси використовувало офшорні фірми у британських податкових прихистках, щоб таємно вкласти мільйони фунтів у Великій Британії.

До цієї групи входить мер Одеси Геннадій Труханов, йдеться в розслідуванні програми ВВС Panorama.

"Злочинці, а в деяких випадках і члени родини, придбали розкішну нерухомість у кращих районах Лондона, включаючи квартиру вартістю 12,5 мільйонів фунтів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, банда була організована відповідно до суворих мафіозних ліній, причому кожен член мав свою роль. До неї входили Олександр Ангерт на прізвисько "Дон Одеси", якого за інформацією поліції, одного разу ув’язнили за вбивство; Микола Фомічев, якого описують, як "жорстоку озброєну людину" та Геннадій Труханов, який, як повідомляється, навчав членів банди "рукопашному бою і снайперській стрільбі з високоточної зброї".

Повідомляється, що наприкінці 90-х років під час розпаду СРСР членам угруповання вдалося переїхати до європейських країн. Вони використовували Італію, як свою базу. Тоді поліція почала їх підозрювати у контрабанді наркотиків та зброї.

"Протягом чотирьох років спеціалісти з боротьби проти мафії відстежували кроки та пересування членів угруповання по всьому континенту. Поліцейські записували їхні телефонні розмови і те, про що говорили чоловіки, було надзвичайно жорстоким", - йдеться у матеріалі.

Однак попри наявні докази, більшості членів банди ніколи не пред'являли звинувачення, оскільки їхні злочини не були скоєні в Італії. І, врешті-решт, розслідування проти мафії було припинено.

Видання пише, що зловмисники бачили перспективу для їхньої готівки на лондонському ринку нерухомості.

"Чоловіки приховали свої імена від публічної інформації, використовуючи офшорні компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах, де це було можливим стати анонімним власником", - йдеться у розслідуванні.

Завдяки отриманим документам Paradise Papers, журналісти отримали доступ до документації юридичної компанії Appleby, яка надає офшорні послуги. Тоді стало відомо, що бухгалтер із Лондона Александер Попівкер створив та керував десятками офшорних компаній - відомих як Rubicon Group - за допомогою Appleby.

Як пише ВВС, деякі з цих компаній використали члени банди із Одеси, до яких належав Труханов.

"Paradise Papers вказують, що Геннадій Труханов мав великі частки у чотирьох офшорних компаніях, якими управляла Appleby", - йдеться у матеріалі.

Повідомляється, що представники компанії Appleby нібито роками не знали, що Труханов став особою, наближеною до політики.

"Коли компанія запитала у Попівкера про гроші, він відповів Appleby "Геннадій Труханов нам невідомий", але документи у власних файлах Appleby показують, що це не так", - пише ВВС.

Нагадаємо, 13 лютого детективи НАБУ і прокурори САП оголосили підозру чотирьом посадовцям мерії Одеси, у тому числі чинному меру, ще трьох людей затримали. За версією НАБУ, ці особи причетні до схеми із заподіяння збитків місцевому бюджету Одеси. Зокрема, у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу заводу "Краян", за 185 мільйонів гривень у приватної структури, яка на початку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, за 11,5 мільйонів гривень.

14 лютого НАБУ повідомило про затримання в аеропорту "Бориспіль" Труханова і його заступника Павла Вугельмана.

Солом'янський райсуд 15 лютого обрав Труханову та Вугельману запобіжні заходи у вигляді особистої поруки народних депутатів.

Джерело

2ogoloshenya