Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

В Україні починаючи з навчального року 2018/2019 процедура прийому в перший клас загальноосвітніх шкіл трохи видозміниться.

Стало відомо, що тепер для вступу до початкової школи адміністрація закладу вимагатиме інформацію про реєстрацію місця проживання. Проте всі конкурси та тестування скасували. В сюжеті ТСН йдеться, що тепер дітей будуть брати, тільки якщо ви живете в зоні обслуговування цієї школи.

Такі нововведення викликали хвилю обурення серед батьків майбутніх першокласників, і вступна кампанія обіцяє бути гарячішою ніж вступ до вишів та вже перетворюється в скандал. Не тільки тому, що складно буде потрапити в школу, яка вам просто подобається. У справі замішані ще й батьківські грошові внески.

Розроблені Міністерством освіти нові правила знаходяться на погодженні з Міністерством юстиції та Уповноваженим з прав людини, одне точно - в першу чергу в перший клас будуть брати тих, хто відноситься до мікрорайону обслуговування цієї школи.

Аргументом до введення нових правил в Кабміні називають те, що саме за місцем проживання беруть до школи у Фінляндії, Англії, США.

"Ми повинні скасувати ці ганебні тестування у перший клас. Шестирічна дитина ще не втому віці, щоб її можна було піддавати тестуванню та конкурсам", - переконана міністр освіти Лілія Гриневич.

В цілому територіальна приналежність до школи в Україні була завжди, і про це чітко написано в законі про освіту. Також є спеціальна постанова Кабміну ще від 2010 року про скасування вступу в перший клас, але цю норму вперто ігнорували.

Зі звітом Організації міжнародного співробітництва та розвитку до 2017 року експерти досліджували українську освіту. З числа хабарництва та непрозорого розподілу батьківських грошей в школах, однією з найбільших проблем названо саме конкурси в перший клас, які перетворюються в торгівлю місцями. Домовленості можуть бути різними — від прямих хабарів до зобов'язання довгострокової підтримки школи у формі батьківських внесків.

Джерело

2ogoloshenya