Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Український школяр виготовив папір з опалого листя

Учень Сокирницької школи Хустського району на Закарпатті здобув золоту медаль на Міжнародному фестивалі інженерних наук та технологій Ifest у Тунісі.

Молодий науковець представив власний науковий проект виготовлення паперу з опалого листя.

Майже рік школяр разом зі свою вчителькою збирали опале листя з різних дерев, берези верби дуба та граба. Далі відсортовували у бокси, де відбувалися певні хімічні процеси. В результаті дослідники отримали целюлозу, а кінцевим варіантом став висушений аркуш паперу.

"Це такий папір, який підходить для екопакетів, можливо для друкування на принтері, ми зробили такий висновок, що цей папір набагато економічніше, доцільніше краще виготовляти, ніж порівняно із целюлози яка безпосередньо з деревини", – розповіла вчитель екології та хімії Сокирницької школи Ольга Сабадош.

Вже в червні хлопець їде в США. У разі успішного захисту технології виготовлення паперу, Валентин Фречка може отримати стипендію для навчання у США.

"Я їжджу з проектами з виготовлення паперу з опалого листя, основною метою є покращення паперово-целюлозної промисловості і плюс можливість утилізації опалого листя, як сировини, яка має доволі потужний потенціал у використанні", – розповідає школяр Валентин Фречка.

Джерело

2ogoloshenya