«Привчив друзів до корисної їжі»: на Буковині п’ятикласник розробив власне меню для шкільного ланч-боксу

Два роки тому Іван Гуцул спробував себе у ролі дослідника. Під керівництвом своєї мами, вчительки початкових класів Тетяни Гуцул, хлопець виборов на Всеукраїнському конкурсі експериментально-дослідницьких робіт з природознавства "Юний дослідник" третє місце.

Тоді він вивчав корисність крес-салату. Минулого року Іван Гуцул виборов друге місце з роботою про безфосфатні та фосфатні порошки.

"Три роки тому мама поїхала зі своєю ученицею на цей конкурс. Мене він теж зацікавив. Тому наступного року у конкурсі брав участь вже я. ми досліджували у якій воді краще виростити крес-салат. Правда, я тоді трохи засмутився, що не виборов перше місце, а третє. Але на цьому не зупинився", - впевнено відповідає Іванко.

Цього року учень 5 класу вирішив взятися за більш серйозну та важку тему, а саме "Дослідження токсичного впливу продуктів харчування через біотестування інфузорії-туфельки та визначення альтернативи для школярського ланч-боксу". У своєму експерименті Іван довів шкідливість фаст-фуду, сухарів, ціпсів, солодкої води.

"Я бачив як мої однокласники їдять усе це на перервах. І я не був проти іноді поласувати такою їжею. Та через деякий час виникають проблеми зі здоров’ям і мені стало цікаво у чому ж причина", - розповідає учень.

Як розповідає мама, вони обирали ті організми, які найбільш чутливі до зовнішніх чинників. Таким чином, за допомогою інфузорії, встановлено, що найшкідливішими є солодка вода, а саме "Coca-Cola" та "Schweppes".

Для того, щоб заохотити сина до такої діяльності, мама купила йому мікроскоп.

"Той чоловік, у якого ми купували мікроскоп сказав, що за 15 років своєї роботи перший раз мама купує своїй дитині мікроскоп. У нас купують сучасні гаджети, а тут мікроскоп", - розповідає вона.

Як треба ним користуватися та працювати з ним пояснювала та показувала вчителька біології.

"Експеримент тривав близько 6 місяців. Це досить клопітливий процес. Спочатку ми вирощували інфузорії. Потім ми дивилися як впливають на інфузорію ця шкідлива їжа. І встановили, що за 30 секунд усі інфузорії вимирають", - розповідає Іванко.

У підсумку він довів шкідливий вплив продуктів харчування, які містять синтетичні харчові додатки на життєдіяльність інфузорії-туфельки, а, відповідно, і на діяльність органів та систем органів людини.

Після впливу на культуру інфузорій проб з напоями "Coca-Cola" та "Schweppes" спостерігалася найбільш швидка зупинка руху та руйнування клітини. Пізніше в часі, але невідворотньо загинули інфузорії в пробах з сухариками, картоплею фрі, чіпсами, локшиною швидкого приготування. Утворення цист спостерігалося в пробах з крекерами, чізбургером та беконом чізбургера.

Коли юний дослідник розповідає про те, як проводив ці експерименти, очі у нього світяться від захвату. Мама та решта вчителів дуже раді такому експерименту та підтримують таку ініціативу.

«Привчив друзів до корисної їжі»: на Буковині п’ятикласник розробив власне меню для шкільного ланч-боксу

Після того, як Іван виступив перед своїми однокласниками зі своєю роботою, останні вже не так часто зловживають цією шкідливою їжею. А якщо й їдять, то лише потайки, щоб Іванко не бачив.

Через це, дослідник вирішив зробити ще один експеримент та приготував таку їжу в домашніх умовах.

"Я вирішив спробувати зробити вдома майже всі ці продукти, – розповідає Іван. – І теж протестувати на інфузоріях туфельках. Для альтернативного експерименту ми приготували чіпси фруктові та овочеві, сухарики з пшеничного дріжджового та житнього хліба на хмелевій заквасці, крекери з цибулею, узвар із сухофруктів, чай трав’яний. Якби я сам не робив ці досліди, я, мабуть, не повірив би, що може все відбутися саме так: у всіх витяжках та розчинах інфузорії зберігали природній рух протягом всього фіксованого часу! Це свідчить про цілковиту безпечність для нашого організму продуктів, які приготували вдома".

«Привчив друзів до корисної їжі»: на Буковині п’ятикласник розробив власне меню для шкільного ланч-боксу

У підсумку було встановлено, що їсти ті ж чіпси, тартоплю фрі, сухарики, зроблені дома можна. Вони не будуть нести жодної шкоди.

На основі цього експерименту, Іванко за допомогою підрахунків калорій, яких має вживати дитина, розробив меню, яке вмістив у збірник "Корисні ідеї для шкільного ланч-боксу". Школяр навчився готувати багато цікавих страв, які зручно взяти до школи. Вони ідеально підходять для другого сніданку, бо вміщують кількість калорій, яка необхідна дітям 8-14 років для навчання, дозвілля, хорошого самопочуття та настрою.

ПОНЕДІЛОК.

1) Накладанець (хлібець пшенично-гречаний, шматок сиру, листя салатів, шматок печеної телятини)– 60г.

2) Чіпси бурякові – 20г.

3) Горіх грецький – 40 г. 4) Банан – 60 г.

ВІВТОРОК

1)Сирна зірочка – 60г.

2) Сухарики житні – 4г.

3) Запечена телятина – 60 г.

4) Овочеве асорті (помідор, огірок, перець) – 60 г.

5) Чіпси грушеві – 2г.

6) Смородина – 30г.

СЕРЕДА.

1) Лаваш з домашнім сиром та кропом – 100г.

2) Горошок зелений – 30г.

3) Запечений язик – 50 г.

4) Огірок, перець – 50 г.

5) Заморожена малина – 40г.

ЧЕТВЕР:

1) Накладанець (хліб з висівками, листок салату, шматок твердого сиру, домашня котлетка) – 90г.

2) Крекери Хрум – 40г.

3) Огірок – 70 г.

4) Банан – 80 г.

П’ЯТНИЦЯ:

1) Накладанець (хліб з висівками, шматок печеної телятини, огірок) – 120г.

2) Шпажки з сиром, маслинами та зеленню – 40г.

3) Крекер домашній – 3 г.

4) Мандаринка – 120 г.

Джерело

2ogoloshenya