Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

ребенок,

Як стало відомо 1 січня 2019 року в Україні можуть заборонити виробляти і продавати миючі засоби з високим вмістом фосфатів і аніонних ПАР (поверхнево активних речовин).

Згідно з документом, вже з наступного року ввозити в Україну, виробляти і продавати на її території буде заборонено миючі засоби з часткою фосфатів понад 5%, а також ті, які містять хлор або хлорорганічні сполуки.

Крім того, з 2021 року фосфатів у пральних порошках має залишитися менше 0,2%, а аніонних ПАР – максимум 3% від маси миючого засобу.

Відзначимо, що великим відсотком ПАВов “грішать” більшість шампунів і гелів для душу. Тим часом, експерти-екологи стверджують – особливих проблем з регулюванням вмісту фосфатів в Україні немає.

«Обмеження вмісту сульфатів у пральних порошках прописано в Технічному регламенті мийних засобів. У ньому ж можна встановити будь-які інші заходи щодо допустимого вмісту тих чи інших речовин. Крім того, вже сьогодні, за моїми оцінками, близько 70% порошків в Україні – безфосфатні», – відзначають фахівці.

Однак, заборона аніонних ПАР модет викликати певні складнощі. Яскравим представником цих хімсоедіненій є натрію луарілсульфат, який на упаковці виробники позначають як sodium lauryl sulfate.

За оцінками експертів, зміст таких речовин в «побутових» миючих засобах може досягати 10-15%. А заниження концентрації різко позначається на ефективності шампунів. Згідно ж пропозицією властей, використання цього пава хочуть обмежити до 3% від загальної маси.

Така зміна припаде до душі не всім українцям, оскільки ціни на органічні шампуні і засоби догляду з мінімальним вмістом шкідливих ПАРів, істотно дорожче звичних засобів.

Крім того, українців хочуть змусити і фінансувати перехід на більш екологічні стандарти.

Зокрема, ініціатори законопроекту пропонують ввести в Україні окремий податок – екологічний збір. Стягувати його планують з продавців, імпортерів і виробників миючих засобів, які порушують встановлені документом обмеження.

Джерело

2ogoloshenya