Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Картинки по запросу ГонтаревА

15 березня Валерію Гонтареву звільнили з посади голови Національного банку України.

Рішення підтримали 342 народних депутати. Чим запам'ятається Гонтарева на своїй посаді розповіли експерти.

Олексій Кущ, фінансовий аналітик:

"Валерія Гонтарева — випадкова голова Нацбанку. Її керівництво запам'ятається інфляцією і девальвацією гривні. А також піковим курсом долара у 30 гривень. Президенту була потрібна довірена і надійна особа на цій посаді. Вона все життя працювала інвестиційним банкіром. У світі призначати керівниками центральних банків після такої посади вважається поганим тоном. У них зовсім інші підходи до роботи. Як результат, близько 16% ввп витрачено на очистку банківської системи від ненадійних банків. Ці кошти можна було вкласти у справжні медичні чи пенсійні реформи.

Зараз 60% активів зосереджені у державних банках. Держава витратила десятки мільярдів гривень, в тому числі близько 80 млд грн на Фонд гарантування та майже 140 млрд грн на капіталізацію Приватбанку".

Тарас Загородній, економіст, політолог:

"Оцінка роботи Гонтаревої за 5-бальною системою — одиниця. Діяльність Нацбанку була непрофесійною. Відбувався грабунок банків з українським капіталом на користь російських та іноземних установ. Був здійснений перерахунок власності. Створювалися тимчасові адміністрації в банках, які не потребували особливої допомоги. Була непрозорою система рефінансування. У банків зникло біля 400 млрд. Ці гроші не інвестовані в українську економіку і не повернуті юридичним особам.

Національний банк фактично перетворився на "англійську королеву", яка взагалі нічим не займається у країні. На заході головна функція усіх банків — підтримка зайнятості населення. Нацбанк також міг стимулювати кредитування. Видавати довгострокові позики під реальні проекти. Цього не зробили. Через маніпуляції із обліковою ставкою вся фінансова система замкнулася на фінансовому секторі. Фінансисти кредитують державу і заганяють у борги. Реальний сектор не працює, його кредитувати взагалі не вигідно. Це вбиває економіку.

Необхідно провести реальне розслідування діяльності Гонтаревої. Через неї та її команду економіка понесла найбільші витрати. Петро Порошенко у своїй промові дуже хитро відзначив, що ніхто не давав нікому вказівок. Це означає, що Гонтарева за все відповідатиме сама".

Валерія Гонтарева очолила Національний банк 19 червня 2014 року. Тоді за її призначення проголосували 349 народних депутатів. Вона заявила про наміри кардинально реформувати банківську систему України. За період її роботи Нацбанк націоналізував Приватбанк. Зі 180 банків у 2014 році за офіційною статистикою НБУ залишилося 92. Гонтарева назвала це очищення банківської системи. Відновила співпрацю з МВФ.

10 квітня 2017 року Гонтарева подала заяву про відставку з посади голови НБУ за власним бажанням з 10 травня. Відтоді вона перебувала у відпустці. До призначення нового очільника Нацбанком керував її перший заступник Яків Смолій.

Джерело

2ogoloshenya