Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Народні депутати знайшли винного у зростанні останнім часом частки тіньового сектору економіки.

Виявляється, ховатися у тіні допомагає спрощена система оподаткування.

Міжнародний валютний фонд оцінив розмір тіньового сектора в структурі економіки України в 44,8%. А серед основних загроз експерти Ради Європи називають корупцію та незаконну економічну діяльність, включаючи фіктивне підприємництво, ухиляння від сплати податків та шахрайство.

На думку авторів проекту змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів (№8089) побороти, або хоча б зменшити вплив цих загроз можна за рахунок зменшення ставки податку на додану вартість та реформування спрощеної системи. Звісно — з урахуванням європейської практики.

Тож пропонується, насамперед, знизити основну ставку ПДВ з 20% до 16%. Водночас, обмежити види діяльності, які даватимуть право перебувати на ІІ групі платників єдиного податку. Таку можливість, на думку авторів проекту, слід залишити тільки фізичним особам-підприємцям, які здійснюють  виробництво товарів, роздрібний продаж на ринках, у сфері ресторанного господарства в об’єкті площею до 20 м2 чи з використанням засобу пересувної торгівлі. Також спрощенцями залишаться ФОП, які виконують роботи, надають послуги (у тому числі побутові), або реалізують товар дистанційним способом.

Незмінними для них залишиться граничний обсяг доходу в 1,5 млн грн. на рік. Але їх зобов’яжуть встановити реєстратори розрахункових операцій. Натомість спрощенців ІІІ групи взагалі ліквідують.

Також установлять низку заборон для І та ІІ груп на певні види діяльності, як-от продаж на двох об’єктах у ресторанах чи роздрібна реалізація з трьох торговельних місць на ринках. Адже, на думку авторів, це вже «має ознаки мережевого бізнесу».

Відповідно підвищаться і санкції: до 200% вартості товару, проданого з порушенням, але не менше 1700 грн.

Джерело

2ogoloshenya