патриарх Кирилл, владимир путин

Конкретики за вказаними звинуваченнями поки що немає.

Всього за добу відразу кілька близьких до Кремля телеграм-каналів опублікували компромат спочатку на митрополита Іларіона (Алфеєва), а потім і на патріарха Кирила. За оприлюдненими даними, в РПЦ зловживають адміністративним ресурсом як всередині Росії, так і своїми службовими повноваженнями за кордоном. А це в підсумку загрожує їм кримінальними справами. Під ударом опинився проректор Загальноцерковної аспірантури і докторантури професор Дмитро Шмонін: його підозрюють в причетності до фінансових махінацій. Разом з ним під ударом і сам Іларіон. Разом з тим конкретики за вказаними звинуваченнями поки що немає. Замість того, хто програв Україну Кирила РПЦ очолить більш нетерпимий ідеолог - експерт "За закордону інформація така: останні півтора року патріархом Кирилом і його оточенням були здійснені транзакції з прихованих рахунків РПЦ в швейцарському UBS і Zurich Cantonal Bank в розмірі 200 млн євро. Зі Швейцарії гроші були спрямовані в Австрію та Італію. у зв'язку з цим патріарха можуть запідозрити у відмиванні коштів і шахрайстві ".

Відзначається, що на перший погляд ці інсайди виглядають як інформаційна атака - з огляду на проблемний для Росії питання автокефалії для Української православної Церкви і конфлікт з Вселенським Патріархатом. "Особливо емоційно реагують прихильники версії про внутрішньо елітної боротьби з метою заміни Кирила на Тихона (Шевкунова). З іншого боку, це можна розцінити і як дружнє попередження про можливі репутаційних ризиків. Нагадаємо, РПЦ заговорила про розрив відносин з Константинополем через автокефалії Києва. У РПЦ заявили, що не визнають автокефалію УПЦ в разі її надання.

Напередодні синод РПЦ обурився призначенням двох константинопольських екзархів - представників патріарха Варфоломія в Україні. У РПЦ вважають, що це рішення "повністю суперечить залишалася до цього дня незмінну позицію Константинопольського патріархату і особисто патріарха Варфоломія, який неодноразово заявляв, що визнає Блаженнішого митрополита Онуфрія єдиним канонічним главою Православної церкви в Україні".

У свою чергу Українська православна церква Київського патріархату гаряче підтримує і вітає призначення в Київ екзархів (представників) Вселенського патріарха Варфоломія.

Джерело.

2ogoloshenya