новости, новини, Україна, Украина, влада, власть, політика, политика, Толстая политика, thickpolicy.media, США, ОФІЦІЙНУ ДЕКЛАРАЦІЮ, анексії Криму, Росія

Державний департамент США оприлюднив офіційну декларацію про невизнання Сполученими Штатами анексії Криму Росією у 2014 року.

Кримська Декларація закріплює, що США «знову підтверджують свою політику щодо відмови визнання вимог Кремля із встановлення суверенітету над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву».

«Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України», — йдеться в документі.

У цьому Держдепартамент порівняв Кримську Декларацією із Декларацією Веллеса, що у 1940 році засудила окупацію Радянським союзом країн Балтії і закріпила невизнання анексії.

«Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої», — йдеться у Кримській Декларації, що також закликала Росію «поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і завершити окупацію Криму».

«Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, недостойну великої держави і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти», — підсумовують у Держдепі.

Президент Петро Порошенко уже привітав Кримську Декларацію, назвавши її «історичною заявою». «Достойна відповідь гібридним провокаціям Кремля після Гельсінкі», — йдеться у його Facebook.

Президент також закликав інші країни підтримати «декларацію Помпео» (чинного держсекретаря США Майка Помпео. — Ред.).

Росія раніше заперечувала незаконність анексії Криму, стверджуючи, що підставою для цього став «референдум». Україна й міжнародна спільнота не визнали результатів проведення «референдуму», назвавши його незаконним.

Джерело

2ogoloshenya