Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Професор хімії Омар Яги (Omar Yaghi) з Каліфорнійського університету разом з командою інженерів розробив апарат для збору прісної води в посушливих умовах.

Секрет пристрою – в матеріалі, який професор назвав металорганічною структурою, або MOF. Ця металорганічна пориста система, заснована на цирконії. Під час охолодження навколишньої температури вночі MOF вбирає в себе краплі води, подібно до губки. З підвищенням температури після сходу сонця вода випаровується з кристалів і осідає на стінках іншого ящика. Таким чином апарат збирав сто грамів води на кілограм протягом циклу.

Винахід з’явився ще в минулому році, і весь цей час команда тестувала його в різних умовах. Звіт опублікований в журналі Science Advances. У статті повідомляється про нове покоління MOF-303, в основі якого лежить алюміній, що здешевлює виробництво механізму.

Незважаючи на скептицизм наукового співтовариства, перші тести цього гаджета, проведені в пустелях Арізони, завершилися успішно – за оцінками його творців, кілограм такого «піску» може витягувати до 250 грамів води з повітря кожен день при одноразовому «провітрюванні» наночастинок.

Вдале завершення дослідів змусило вчених задуматися про інші проблеми – високу вартість цього матеріалу через присутність в ньому цирконію, і про складнощі, які можуть виникнути під час масштабування подібних «генераторів води» і збільшенні їх продуктивності.

Ягхі і його колеги вирішили обидві проблеми, експериментуючи з новою версією «магічного піску», ключовим компонентом якої служить алюміній, а не цирконій. Помінявши структуру частинок МОК, вченим вдалося підвищити ефективність роботи експериментального генератора води і змусити його функціонувати навіть в тих випадках, якщо вночі температура опускалася нижче нуля. Роботу цієї установки вони перевірили на даху того ж університету Арізони в Темпі, де панував «пустельний» рівень вологості – близько 10-20%, і високий рівень сонячного освітлення. На цей раз фізики використовували повну версію генератора води, в яку було завантажено близько половини кілограма «магічного піску», а не невелику його кількість, як в минулих дослідах.

Ці експерименти показали, що і новий, і старий тип частинок МОК виробляв досить великі кількості води – 125 і 200 мілілітрів рідини за одне завантаження. Іншими словами, кожен кілограм «піску» буде виробляти по 250 і 400 мілілітрів води щодня.

«У світі немає нічого подібного. Прилад працює при температурі навколишнього середовища, використовуючи сонячне світло, і не потребує додаткової енергії. З його допомогою ви можете збирати воду навіть у пустелі. У нас є бажання комерціалізувати це, і вже запущено кілька стартапів», – пояснив професор хімії Омар Яги.

Джерело

2ogoloshenya