У Москві готується сценарій ДКНС-2, все відбудеться на 9 травня - Вахтанг Маїсая

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що генштаб росії хоче взяти під контроль приватні військові компанії. Там нібито хочуть створити якусь організацію, яка керуватиме усіма цими мілітарними формуваннями.

Про що це говорить, що затіяв ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, і як путін опинився в "глухому куті безпеки" - в етері Апостроф TV розповів доктор політичних наук, експерт центру зовнішньополітичних досліджень OPAD з Грузії Вахтанг Маісая.

- Що зараз відбувається – це спроба уніфікації військової сили росії чи це все ж таки політичні ігри між вежами Кремля?

 - Наразі йде дуже жорстка гра всередині Кремля. Маю сказати, що це почалося з так званого скандального інтерв'ю Пригожина з воєнкором Пеговим, що прямо почав загрожувати Кремлю і навіть прямо оголосив про можливість військового перевороту. Можливий навіть сценарій ДКНС-2 (Державний комітет з надзвичайного стану, – "Апостроф") і навіть сценарій військового перевороту. Ось якраз Пригожин підтвердив цю версію, а за деякою інформацією навіть вжив відповідних заходів. Були терміново спрямовані на Донбас спеціальні емісари, які вели таємні переговори з Пригожиним, з його військом.

Пригожин уже почав діяти, бо він пригрозив, що його найманці вийдуть із Бахмута і навіть зафрахтував свої військово-транспортні літаки. До речі, у "Вагнера", за моїми даними, є приблизно чотири військово-транспортні літаки, які свого часу були передані ПВК з боку Міністерства надзвичайних ситуацій, яке є головним мозковим центром у ПВК.

Найцікавіше, що якраз на бік Пригожина вже переходять високопоставлені російські військові представники. Наприклад, той самий Михайло Мізинцев – генерал-полковник, якого усунули з посади начальника генерального штабу. Він виявився заступником головнокомандувача всіма силами найманців у ПВК. Тобто він став фактично головою генштабу в рамках ПВК, і це вже викликає великі побоювання у Кремля, тому що Михайло Мізинцев вважався прямим ставлеником путіна. Він якраз керував центром національної оборони, який офіційно і розпочав вторгнення в Україну. Саме Михайло Мізинцев був одним із головних ідеологів та головним провайдером цієї війни проти України. Зараз виходить, що найприхильніше обличчя путіна перейшло до Пригожина. Це перше.

Друге, що найцікавіше. Днями на посаду заступника міністра оборони рф, який формально відповідає за матеріально-технічне забезпечення, був призначений ніхто інший, як генерал-полковник Олексій Кузьміков, який раніше був заступником Золотова. Тобто він перейшов із Федеральної служби національної гвардії, тож уже угруповання Золотов-Кадиров-Пригожин почало діяти проти так званого клану військових Герасимов-Шойгу.

Думаю, що спроби генерального штабу якось уніфікувати свою одноосібність пов'язані з тим, що незабаром путін може усунути Шойгу та Герасимова і можливо навіть призначити на їхнє місце самого Пригожина. Уявіть собі, що Пригожина призначають міністром оборони російської федерації, а Михайло Мізинцев стає начальником генштабу. Ось така рокіровка. А колотнечі всередині силових і військових структур у Кремлі показують цей напрямок. Це дуже схоже на ситуацію 1940 року, коли було здійснено тихий військовий переворот у Румунії, коли за діями Залізної гвардії тодішній диктатор Румунії Йон Антонеску змістив свого міністра оборони та дав карт-бланш тодішнім найманцям. Все те саме повторюється. Я думаю, що Шойгу та Герасимов хочуть якось захистити себе від кліки Пригожин-Кадиров-Золотов, яка вже оформилася як новий військово-політичний клан.

Крім того, днями Рамзан Кадиров оголосив про створення чи хоча б спробу створення російського іноземного регіону. Він оголосив, що готовий створити нову ПВК на рівні французького іноземного регіону для росії, де всі міжнародні найманці можуть об'єднатися та виконувати місії, сумісні з французькими іноземним легіоном. Ось такі справи відбуваються у такій країні, якою є "Кремляндія".

- Мені особисто важко уявити, що Пригожин може стати міністром оборони рф замість Шойгу. Пригожин у цьому інтерв'ю також згадав про Сергія Суровікіна, з яким вони нібито разом планували затримати просування українських сил у Бахмуті. Чи може ця згадка говорити про спробу Пригожина об'єднатися з Суровікіним, оскільки Герасимов втрачає прихильність путіна?

- Абсолютно. Я думаю, що в Кремлі вже почалися великі пересмикування, і вже путін заворушився, бо він боїться. Він не знає, як звести до балансу сил ситуацію у Кремлі. Якщо він віддасть Шойгу та Герасимова на розтерзання Пригожину, Кадирову та Золотову, то він втратить свою владу – це залишається головним чинником. Він любить принцип противаги і балансу всередині кланів, а зараз це загрожує повним колапсом. І те, що на бік Пригожина вже переходять відомі генерали цієї війни, зокрема і Суровікін, говорить багато про що. Мізинцев та Суровікін фактично є головним ядром військової хунти у Кремлі. Саме в цьому контексті навіть 9 травня можуть відбутися деякі процеси, які можуть докорінно змінити ситуацію у російській федерації.

За моїми неперевіреними даними, у Москві вже введено частини внутрішніх військ дивізії Дзержинського та вже мобілізовано сили з того боку. Взагалі Дзержинська дивізія підпорядковується Росгвардії. Власне Пригожин, Золотов і навіть Кадиров уже почали діяти.

Дуже символічним був той факт, що днями Кадиров навіть провів оперативну нараду та мобілізував свої елітні частини зі своєї приватної армії. Нібито він створив такий зведений загін близько двох тисяч багнетів, за деякими даними, і нібито відправив їх на окуповану територію України. Ці частини чомусь туди поки що не прибули. А куди вони спрямовані – біс його знає. У цьому контексті ситуація докорінно змінюється – це моя особиста думка. Саме цей сценарій ДКНС-2 дасть знати про себе в недалекому майбутньому.

- Розслідування журналістів видання Bild показало, що українські спецслужби намагалися вбити лідера росії. Після цього у Кремлі був переполох, Пєсков написав про новий графік путіна. У розслідуванні пишуть, що операцію було заплановано під час поїздки путіна до індустріального парку "Руднєво". Саме тоді в Підмосков'ї впав безпілотник. За словами експертів, вбивство путіна дроном-камікадзе неможливе, але сам факт, що він може туди долетіти, є серйозним сигналом. Що ви думаєте про цю історію? Наскільки путін у зоні ризику?

– Путін дуже боїться за свою безпеку. Те, що дрони з'явилися вже не тільки в Підмосков'ї, а й навіть над Кремлем, також дає йому велике відчуття нестабільності. Путін в останній момент може наказати про згортання військового параду. Або можуть у зменшеному форматі і з двійником провести цей так званий парад.

Не виключаю, що фактор дронів також може бути частиною гри ДКНС-2. Той самий Пригожин, у якого на озброєнні перебуває велика кількість бойових дронів. У цьому контексті вони теж можуть якось шантажувати путіна та вказати пальцем у бік Києва. Це теж може бути частиною гри та закулісних інтриг, які зараз відбуваються у Кремлі. Путін потрапив до так званого "глухого кута безпеки". Або путін, якого шантажує клан Пригожин-Золотов-Кадиров, прийме умови цього нового і дуже агресивного військово-політичного клану, або його стілець буде хитатися ще сильніше.

2ogoloshenya