Троянський кінь. Вчені успішно протестували нанороботів проти агресивної форми раку мозку

Коли справа доходить до боротьби зі смертельно небезпечним раком мозку, відомим як гліобластома, можливості дуже обмежені.

Це змусило групу канадських дослідників шукати новий підхід. Вони обманом змусили ракові клітини прийняти вуглецеві нанотрубки, які потім подрібнили ці клітини за допомогою магнітної сили. MC.today із посиланням на New Atlas розповідає, як працює цей метод проти однієї з найбільш агресивних форм раку.

Тести на мишах зменшили розмір пухлини та подовжили життя гризунів, і дослідники сподіваються на подібний результат у людей.

Гліобластоми швидко ростуть, вражають місцеву тканину мозку та розвивають стійкість до хіміотерапії та променевої терапії, що ускладнює боротьбу з ними. Крім того, будь-які залишкові ракові клітини, як правило, починають мститися, розвиваючи ще більшу пухлину.

Дослідники з Інституту робототехніки Університету Торонто та лікарні SickKids наповнили вуглецеві нанотрубки частинками оксиду заліза, щоб намагнітити їх. Потім вони покрили їх антитілом, яке дозволило трубкам зв’язатися з білком на зовнішній стороні клітин гліобластоми. Після того, як пухлина приймала ці трубки, вони поглинали ракові клітини.

Активувавши магнітне поле поблизу ракових клітин, трубки починали обертатися, завдаючи шкоди внутрішній структурі клітин – зокрема, їхнім мітохондріям, які в основному забезпечують клітинну енергію. По суті, трубки діяли як тисячі міні-скальпелів, які розрізали ракові клітини зсередини.

У тестах на мишах дослідники побачили значне зменшення розміру пухлини. Їм також вдалося збільшити середню тривалість життя гризунів приблизно з 22 до 27 днів.

«Завдяки використанню нанотехнологій глибоко в ракових клітинах механічна нанохірургія є підходом троянського коня, який може дозволити нам знищити пухлинні клітини зсередини», — сказав співавтор дослідження, старший науковий співробітник відділу біології розвитку та стовбурових клітин Сі Хуан.

Зараз цей процес потребує вдосконалення, перш ніж його можна буде випробувати на людях, але будь-яка нова розробка в лікуванні гліобластоми є бажаною для всіх.

Попри те, що нова техніка наноботів розроблена спеціально для боротьби з гліобластомою, Хуанг також каже, що вона також може бути адаптована для роботи з іншими типами пухлин.

«Теоретично, змінюючи покриття антитіл і перенаправляючи нанотрубки до потрібного місця пухлини, ми потенційно можемо отримати засіб для точного знищення пухлинних клітин інших видів раку», — сказав він.

 

2ogoloshenya