Президент США перед поїздкою на саміт «Великої сімки» заявив, що там має бути присутня і Росія. Трамп пояснив, що буде рекомендувати повернути Росію в клуб провідних держав, хоч це і звучить неполіткоректно.

Росія повинна бути учасницею зустрічей глав держав «Великої сімки», заявив президент США Дональд Трамп напередодні поїздки в Квебек, Канада, на чергову зустріч глав держав G7, повідомляє агентство Fox News.

«Неважливо, як це називається. Раніше це називали G8, тепер Росія вийшла. Чому у нас зустріч без Росії? Я б рекомендував повернути Росію за стіл переговорів », - заявив Трамп на прес-конференції на галявині біля Білого дому.

Він додав, що це може звучати неполіткоректно, але «ми маємо той світ, який маємо». Прес-секретар прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо заявив, що Оттава не змінила свою позицію з приводу виключення Росії з клубу. У той же час глава уряду Італії Джузеппе Конте підтримав ініціативу Трампа про повернення Росії.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков вже прокоментував цю новину. «Росія зосереджується на інших, ніж G7, форматах», - сказав він (цитата по ТАСС).

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив РБК, що Росії «в принципі, більше не цікавий формат G8», тому, на його думку, сенсу у відновленні Росії в цьому неформальному клубі немає.

«Трамп показав себе як дуже непередбачуваний президент, і незавжди його слова відповідають подальших кроків. Можливо, він взагалі хотів насолити своїм партнерам - Канаді, Британії, Франції. Тим більше для Росії вже не актуальний формат G8. Наш президент зазначив, що найбільш цікавими для країни є G20, ШОС, БРІКС. Крім того, Росія активна в двосторонніх форматах, наприклад з Китаєм. Росія - це єдина країна, де Китай закуповує озброєння - це велика довіра нам », - пояснив сенатор.

Очікується, що решта учасників саміту G7 будуть чинити тиск на Трампа в зв'язку з тим, що США ввели імпортні мита на сталь і алюміній, в тому числі з Євросоюзу і Канади.

Як повідомила раніше прес-служба Білого дому, Трамп має намір скоротити свій візит на саміт. «Президент Трамп покине саміт G7 в Шарлевуа о 10:30 в суботу і відправиться прямо в Сінгапур», - заявила його прес-секретар Сандерс. Там президент США займеться підготовкою до історичних переговорів з лідером КНДР Кім Чен Ином, які призначені на 12 червня.

Джерело

2ogoloshenya