Суд у Гаазі зобов’язав росію сплатити $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно Нафтогазу в Криму

5 млрд доларів США — таку компенсацію російська федерація зобов’язана сплатити Нафтогазу за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи Нафтогаз в АР Крим у 2014 році. Таке рішення ухвалив Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі 12 квітня 2023 року.

Про це повідомив голова НАК Олексій Чернишов.

За його словами, це компенсація за збитки і втрачене майно "Нафтогазу" в Криму, починаючи з 2014 року.

"Йдеться про відшкодування активів, спрямованих на розробку газових родовищ та розвиток іншої стратегічно важливої інфраструктури, яка стала однією з головних мішеней агресора під час окупації українського півострова дев’ять років тому", - пояснив Чернишов.

У релізі компанії на сайті з посиланням на її керівника зазначено, що тепер Росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов'язань за міжнародним правом.

Там уточнили, що рішення ухвалив суд 12 квітня 2023 року.

Як пояснили в "Нафтогазі", арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання.

Передісторія цього рішення: У жовтні 2016 року Нафтогаз та шість інших компаній Групи Нафтогаз ініціювали арбітражне провадження (справа PCA № 2017-16) проти російської федерації на підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом російської федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій. Нафтогаз просить арбітражний трибунал зобов’язати російську федерацію виплатити компенсацію за порушення Угоди про захист інвестицій, у тому числі, за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій Нафтогазу, що стали однією з основних мішеней російської федерації у Криму у 2014 році.

Усні слухання з питань юрисдикції та відповідальності відбулися у Палаці миру в Гаазі у травні 2018 року. У лютому 2019 року трибунал прийняв рішення на користь Нафтогазу. Трибунал підтвердив свою юрисдикцію на розгляд справи та визнав, що російська федерація в порушення своїх зобов’язань за Угодою про захист інвестицій незаконно експропріювала інвестиції Нафтогазу. Відповідно, поточна (друга) стадія арбітражного провадження стосується визначення розміру компенсації втрат Нафтогазу.

2ogoloshenya