У Вашингтоні висунули звинувачення шпигуну РФ, який видавав себе за бразильця

У Вашингтоні передають до суду справу шпигуна ГРУ, росіянина родом із Калінінграда, який навчався в США як нібито громадянин Бразилії і ледве не працевлаштувався до Міжнародного кримінального суду, але врешті-решт був викритий та опинився у в’язниці.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на анонімні інтерв'ю з чиновниками зі США, Європи та Бразилії, а також матеріали судового провадження у Бразилії та обвинувальний висновок у США, передає НВ.

Наприкінці минулого тижня Мін'юст США вже направив обвинувальний висновок щодо Віктора Мюллера-Феррейри до Федерального суду. Як з'ясувало слідство, насправді його звуть Сергій Черкасов, а над створенням нової особи для прикриття з новими контактами він працював майже десять років. Викрили його ще торік.

Передані до суду звинувачення стали результатом багаторічної роботи ФБР. Серед іншого слідчі отримали доступ до матеріалів, які зібрали бразильські органи влади, а також отримали дозвіл на зустріч із Черкасовим-Феррейрою, який під вартою у Сан-Паулу.

У 2018 році Феррейра вступив до навчання на міжнародні відносини в Університет Джонса Хопкінса.

За даними ФБР, останніми роками завдяки своїм контактам у Вашингтоні Черкасов став корисною людиною для російської розвідки та передавав своїм кураторам у ГРУ інформацію, яка могла їх цікавити — серед іншого, як топ-чиновники в адміністрації Байдена реагували на нарощування Росією військ біля кордонів України. перед повномасштабною війною.

Завершивши навчання, Феррейра мало не отримав ще вигіднішої для агентурної діяльності роботи — у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. Справа майже сягнула шестимісячного стажування, і все відбувалося вже в період, коли МКС почав збирати докази військових злочинів РФ в Україні.

Однак плани не здійснилися — тоді Нідерланди отримали попередження ФБР та Черкасова-Феррейру затримали одразу після прибуття в аеропорт та депортували до Бразилії, де його заарештували. Наразі він відбуває там 15-річний термін за підробку документів для створення фейкової особи.

Досліджуючи комп'ютер Черкасова, слідчі знайшли масу доказів — його листування з кураторами та дані про потаємні місця для обміну секретними повідомленнями, дані про нелегальні грошові перекази, зафіксовану фейкову автобіографію « Феррейри», яку Черкасов, схоже, склав собі як нагадування. Серед іншого він заготовив пояснення щодо своєї нетипової зовнішності та акценту — що серед його предків були німці, а він сам провів чимало часу за кордоном.

З того, як виготовлялися його підроблені бразильські документи, схоже, що в ГРУ скористалися пробілами в системі бразильської імміграції та ведення реєстрів, як і допомогою на місці. Зокрема відомо, що нотаріус, який запевняла йому документи, отримала цінні подарунки.

Росія заперечує, що Черкасов був агентом, і вимагала його екстрадиції з Бразилії, заявивши, що він не є ні співробітником ГРУ, ні студентом, за якого себе видавав, а насправді втік із Росії, щоб уникнути ув'язнення за контрабанду героїну.

Під час розгляду його справи Черкасов багато разів змінював позицію — спочатку наполягав, що він справді Феррейра і в Нідерландах помилилися, а далі визнав, що є росіянином, і почав підтримувати версію РФ, хоча на практиці це означало б для нього ще більш суворе в Росії. покарання, ніж те, що він міг отримати у Бразилії.

2ogoloshenya