Вибухи на "Північних потоках": виявлено танкер, який тиждень плавав поблизу місця НП

Грецький танкер Minerva Julie протягом тижня з 6 по 12 вересня 2022 року курсував поблизу місця події на газопроводах "Північний потік" та "Північний потік 2".

Власники судна зазначають, що танкер дрейфував тиждень в очікуванні інструкцій по наступному рейсу.

Водночас, така незвичайна зупинка корабля може допомогти аналітикам і слідчим з'ясувати додаткові подробиці події. Про це повідомляє Business Insider, передає Обозреватель (щоб подивитися фото, доскрольте до кінця сторінки).

Аналітик із Данії Олівер Александер звернув увагу, що танкер Minerva Julie під грецьким прапором прямував на схід від Роттердама, але 6 вересня різко зупинився посеред Балтійського моря. Minerva Julie залишалася там, поперемінно простоюючи і перетинаючи територію площею приблизно 200 квадратних миль над двома газопроводами протягом семи днів з 6 по 12 вересня.

Після незвичайної зупинки танкер вирушив до Таллінна (Естонія) перед постановкою на якір у Санкт-Петербурзі (РФ) 18 вересня. Після цього, 26 вересня, сталися вибухи на "Північних потоках".

Представник Minerva Marine підтвердив місцезнаходження танкера протягом 7-денного періоду посеред Балтійського моря і сказав, що судно зупинилося в очікуванні інструкцій щодо наступного рейсу відповідно до стандартної практики судноплавства.

 корабель дрейфує

При цьому експерти із судноплавства зазначають, що в такій зупинці танкера немає нічого незвичайного. За словами морського консультанта Стіва Ріхтера, кораблі не завжди йдуть на повній швидкості з точки А до точки Б.

"Наприклад, якщо корабель прямує до нафтопереробного заводу у Філадельфії, у них може не виявитися вільного місця для стоянки. Тому вони можуть повільно дрейфувати, щоб убити час біля узбережжя Делавера на шляху вгору по узбережжю", – сказав експерт.

Проте аналітики говорять про підозрілий збіг місцезнаходження судна та вибухів на трубопроводах "Північний потік" та "Північний потік 2".

Нагадаємо, три з чотирьох труб, що становлять підводні газопроводи "Північний потік" та "Північний потік-2" з Росії до Німеччини, було зруйновано у вересні 2022 року. У Данії пізніше показали відео руйнувань "Північного потоку-2", а в Швеції – "Північного потоку-1".

Раніше повідомлялося, що Німеччина, Швеція та Данія розпочали розслідування інциденту, який незабаром було визнано випадком саботажу. У Німеччині вважають, що газопроводи "Північний потік" та "Північний потік-2" підірвали дистанційно за допомогою випущеного з корабля пристрою.

2ogoloshenya