Пентагон перешкоджає передачі доказів воєнних злочинів РФ в Україні до Міжнародного кримінального суду, - The New York Times

За даними The New York Times, керівництво Пентагону виступає проти передачі адміністрацією Байдена доказів воєнних злочинів Росії проти України до Міжнародного кримінального суду.

Про це інформує ЛІГА.

За даними видання, у Пентагоні побоюються створення прецеденту, який може допомогти суду притягнути до відповідальності американських військових. За словами офіційних осіб, решта адміністрації США, включно з розвідувальними службами, Державним департаментом і Міністерством юстиції, виступає за те, щоб надати суду докази.

Йдеться про розслідування, яке головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан розпочав після вторгнення Росії в Україну 2022 року. Зазначається, що інформація включає матеріали про рішення російських офіційних осіб навмисно завдавати ударів по цивільній інфраструктурі та викрадати тисячі українських дітей з окупованої території.

У грудні 2022 року Конгрес США змінив давні юридичні обмеження на американську допомогу суду, дозволивши країні допомагати у розслідуваннях та можливому судовому переслідуванні, пов'язаних із війною Росії проти України. Водночас, пише видання, "всередині адміністрації Байдена за зачиненими дверима продовжує розігруватися політична суперечка про те, чи це потрібно робити".

"Третього лютого Рада національної безпеки скликала засідання "головного комітету" на рівні кабінету міністрів у спробі вирішити суперечку, але міністр оборони Ллойд Остін продовжував заперечувати", – йдеться у матеріалі.

Речниця Ради нацбезпеки США Едрієнн Вотсон заявила, що уряд "підтримує низку розслідувань для виявлення та притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за російські військові злочини, в тому числі через українську прокуратуру, ООН і Міжнародний кримінальний суд".

"Російські сили здійснюють військові злочини та злочини проти людяності в Україні, і український народ заслуговує на справедливість. Ми також працюємо над викриттям звірств Росії в Україні, щоб світ міг побачити, що роблять російські війська", – сказала вона.

2ogoloshenya