Усі спроби домовитися з Іраном про сприяння розслідуванню зайшли в глухий кут, - Мамедов у річницю збиття літака МАУ в Тегерані

Минуло рівно три роки з дня збиття в Тегерані українського літака МАУ рейсу PS752. У річницю трагедії колишній заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов нагадав, що винні в авіакатастрофі досі не покарані.

Він наголосив, що Україна повинна брати участь у притягненні винуватців до відповідальності.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Twitter Мамедова.

"Сьогодні виповнюється 3 роки, як рейс МАУ PS752 був збитий поблизу Тегерана. Попри те, що імена деяких підозрюваних відомі, ми далекі від правосуддя. Неупередженість іранського розслідування викликає сумніви. Усі спроби домовитися з Іраном про сприяння розслідуванню зайшли в глухий кут. Але це не привід опускати руки", – написав Мамедов.

Він наголосив, що права родин загиблих в авіакатастрофі мають бути відновлені, а винні мають бути покарані. Обидва розслідування, як зазначив Мамедов, відповідно до Чиказької та Монреальської конвенцій повинні бути завершені встановленням усіх обставин катастрофи.

"Таким чином, і Міжнародний суд ООН, і Міжнародний кримінальний суд, і Спецагенція ООН з питань цивільної авіації можуть стати платформами для встановлення справедливості. Україна, яка регулярно обстрілюється іранськими безпілотниками Shahed, має брати активну участь у процесі притягнення до відповідальності винних у збитті літака PS752", – підсумував ексзаступник генпрокурора.

Нагадаємо, літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який мав здійснити рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився 8 січня 2020 року після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні. На борту перебували 168 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих в авіакатастрофі - громадяни Канади та Ірану.

ЗМІ повідомляли, що Іран схиляє Україну до підписання меморандуму про взаєморозуміння. У ньому нашій країні пропонується визнати те, що трапилося, "людською помилкою" і відмовитися від судових позовів в обмін на виплату компенсації та оприлюднення даних чорних скриньок.

Розшифровка чорних скриньок літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", збитого в Ірані в січні, підтвердила, що лайнер впав унаслідок влучання в нього ракети, а також, що на той момент він був справним.

2ogoloshenya