У Гватемалі виявили понад тисячу загублених міст і поселень мая

Дослідники вивчали ліси за допомогою системи LiDAR у Гватемалі і виявили там понад тисячу стародавніх міст, про які раніше не було нічого відомо.

Поселення мають стосунок до культури мая і розміщуються на території 1680 квадратних кілометрів, передає 24Канал.

Чимала частина містечок об'єднані мережею доріг та гребель. Крім того, судячи з усього ці міста були густонаселені, що суперечить загальноприйнятій гіпотезі про те, що міста мая були малонаселені.

Детальніше про знайдені міста майя

Результати дослідження LiDAR "виявили надзвичайну щільність поселень мая" в гватемальському карстовому басейні Мірадор-Калакмуль.

Хансен і його колеги роками літали над басейном на висоті близько 600 метрів за допомогою бортових пристроїв LiDAR з метою пошуку прихованих слідів стародавніх поселень. Дослідження виявило щільну концентрацію нових і раніше невідомих сучасних об'єктів, включаючи масивні конструкції платформ і пірамід, які свідчать про наявність централізованої і складної політичної структури.

Ці споруди включають десятки майданчиків для гри в мезоамериканські види спорту і складну систему управління водними ресурсами каналів і водосховищ. Команда також дослідила залишки 230-метрової піраміди Данта, розташованої в мегаполісі мая Ель-Мірадор, яка служила головною визначною пам'яткою і епіцентром для декількох шляхопроводів.

Залежно від природних конфігурацій корінних порід під спорудою, на всю будівлю могло бути витрачено від 6 до 10 мільйонів людино-днів праці, що перевищує можливості держав з більш низьким ієрархічним політичним і економічним статусом і свідчить про високий рівень організації як соціально-політичного та економічного покровителя такого грандіозного зростання, – йдеться в дослідженні Хансена і його колег.

Нове відкриття проливає світло на культуру людей, які жили в галасливих містах цього лісового басейну. Хансен і його команда сподіваються, що майбутні дослідження продовжать розкривати таємниці цієї стародавньої цивілізації, і, можливо, виявлять нові поселення, які залишалися прихованими протягом багатьох століть.

2ogoloshenya