Минулої неділі в Стамбулі стався масштабний теракт, який забрав життя щонайменше 6 людей. Турецькі правоохоронці затримали підозрювану - і опосередковано звинуватили США.

Минулої неділі в Стамбулі стався масштабний теракт, який забрав життя щонайменше 6 людей. Турецькі правоохоронці затримали підозрювану - і опосередковано звинуватили США.

Чия бомба

Коротко нагадаємо деталі інциденту. У туристичній частині Стамбула 13 листопада пролунав вибух. Наразі відомо про 81 поранену людину та мінімум 6 загиблих. Вибух пролунав о 16:20 за місцевим часом на вулиці Істікляль, пише КореспонденТ.

Очікувану виконавицю теракту знайшли досить швидко. Про це заявив глава МВС Туреччини Сулейман Сойлу, повідомляє Anadolu Agency.

"Людину, яка залишила в Бейоглу бомбу, затримано співробітниками Управління безпеки Стамбула. Вона на допиті", – цитує видання міністра в ніч проти 14 листопада.

Турецькі ЗМІ повідомили, що теракт могла вчинити жінка із Робочої партії Курдистану. Відповідальність за трагедію взяла він вірменська організація ASALA. У той же час турецькі ЗМІ сумніваються в правдивості заяви.

За даними спеціального кореспондента Укрінформу у Стамбулі Ольги Будник, які вона озвучила в ефірі телеканалу FREEДOM, бомбу справді заклала молода громадянка Сирії.

"Що відомо про людину, яка залишила бомбу в центрі Стамбула? Це молода жінка громадянка Сирії, яка, за даними турецьких ЗМІ, під час допиту зізналася, що раніше пройшла підготовку у відділенні спеціальної розвідки Робочої партії Курдистану, партії "Демократичний союз" та Загонів народної оборони в Сирії... І також під час розслідування стало відомо, що вказівки виконавиці передавали із Сирії, з міста Кобані", - сказала Будник.

Зазначимо, що Робоча партія Курдистану (РПК) не взяла відповідальність за теракт. Більше того, її представники всіляко заперечують, що могли б спричинити таку трагедію.

Послання Штатам

Після теракту в Стамбулі багато країн світу висловили співчуття Туреччини, зокрема й США. Проте Анкара не прийняла слів співчуття від Штатів. Таку позицію озвучив міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу.

Він зазначив, що Туреччина знає, де координувалася атака.

"Ми отримали повідомлення, передане нам, і ми знаємо, що це за повідомлення. Ми не приймаємо послання зі співчуттями від американського посольства. Ми нікого не зраджуємо, але більше не можемо терпіти ці зради", – заявив Сулейман Сойлу.

Слід нагадати, що США підтримують сирійських курдів, з якими воює Туреччина. Щодо самої Туреччини, то там курдів вважають воєнізованим крилом Робочої партії Курдистану. А саме РПК виступає проти офіційної Анкари та вважається терористичною організацією не лише в Туреччині, а й у Штатах.

Зазначимо, що відносини США та Туреччини загострюються. США вже попередили Туреччину про санкції через зв'язки з Росією. Також відомо, що Вашингтон може порекомендувати західним компаніям скоротити економічні відносини з Туреччиною, якщо Анкара та Москва домовляться про "формальне економічне партнерство".

Зараз політика США із Сирії та Аравійської пустелі переключається до Росії та Китаю, розповів в інтерв'ю 24 каналу Сонер Кагаптай – історик, голова турецької дослідницької програми в Університеті Вашингтона. Триває гонка за владу. Це не монополярний світ, а багатополярний, де країни – у військовому та економічному плані не такі потужні, як США, можуть кидати їм виклик на локальному та глобальному рівнях.

"США та Туреччина є партнерами у цьому змаганні. Звичайно, Туреччина – це не той союзник, яким вона була раніше, у них є багато проблем, але Вашингтону важливо утримати Анкару в НАТО, а також гарантувати те, що, незважаючи на певні розбіжності, як Сирія, вони мають також і спільні інтереси, наприклад, у Чорному морі та в Україні”, - каже Кагаптай.

Вибух та вибори

Політолог Міжнародного центру стратегічних досліджень Туреччини Керім Хас у коментарі Daily Storm заявив, що є три основні версії трагедії у центрі Стамбула. Одна з них – причетність до вибуху Робочої партії Курдистану. На думку політолога, за вибухом також могли стояти дочірні організації цієї партії в Сирії.

"Але мені здається, такий сценарій малоймовірний. Чому? По-перше, те, що відбулося зараз, у будь-якому випадку грає на руку президенту Ердогану. Щоб перевести увагу народу з економічних проблем на проблему безпеки. Особливо перед виборами наступного року", — додав експерт.

Якщо з'ясується, що до теракту причетні курди, вважає Хас, це згубно позначиться на діяльності Робочої партії.

"Це дасть Ердогану привід демонізувати прокурдську партію в парламенті Туреччини. Для курдів це рівносильно пострілу собі в ногу", - сказав він.

Крім того, Ердоган хоче підвищити свій рейтинг перед президентськими виборами у 2023 році. Хас нагадав, що низка терактів у Туреччині була і в 2015 році. Це призвело до повторних виборів у листопаді цього року. У результаті більшість голосів отримала Партія справедливості та розвитку, до якої належить Ердоган.

"Зараз Туреччина переживає найглибшу економічну кризу у своїй історії. Офіційна інфляція 90%, неофіційна — 190%. Тому Ердоган потребує голосів більше, ніж у 2015 році", - наголосив Хас.

Аналітик Associated Press Зейнеп Білгінсой також не відкидає впливу теракту на майбутні вибори в Туреччині.

"Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пишається кампаніями свого уряду проти РПК у Туреччині, Іраку та Сирії, і більшість турків єдині у своїй неприязні до курдських бойовиків після десятиліть конфлікту. Ердоган часто використовував цю думку для збору голосів, і він, ймовірно, зробить це знову напередодні президентських та парламентських виборів 2023 року… Але влада Ердогана після правління протягом двох десятиліть може зіткнутися із найсерйознішою проблемою на майбутніх виборах, тому що неортодоксальна економічна політика уряду призвела до стрімкого зростання інфляції", - зазначив аналітик.

Тиск на Захід та військова кампанія

Крім того, Туреччина продовжить тиснути на захід щодо підтримки РПК. Анкара і раніше стверджувала, що зброя, надана курдам з боку США та деяких європейських країн, нібито спрямована на турецьку територію. Тиск Анкари на Захід стосується і розширення НАТО.

"Туреччина також затримала заявки Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО через їхню ймовірну поблажливість по відношенню до курдських угруповань. Після того, як Ердоган звинуватив дві скандинавські країни в тому, що вони заплющують очі на тероризм, у червні три країни підписали спільний меморандум , в якому Швеція та Фінляндія заявили, що "підтверджують" твердження, що РПК є терористичною організацією, і пообіцяли "не надавати підтримку" YPG (Загони народної самооборони, національна армія Сирійського Курдистану - ред.). Вони також скасували ембарго на поставки в Туреччину, яке було введено після сирійської операції 2019 року проти YPG, заявивши при цьому, що розглянуть запити Туреччини щодо екстрадиції людей, яких Туреччина вважає терористами", - нагадав Зейнеп Білгінсой.

Крім того, збройні сили Туреччини можуть провести операцію на півночі Сирії після отримання інформації про те, що з міста Кобані в цьому регіоні надійшла вказівка ​​здійснити теракт у Стамбулі, вважає турецький експерт з питань тероризму та безпеки Абдулла Агар.

"Ми проведемо операцію в Айн-ель-Араб (Кобані). Тепер це зобов'язання на нашій шиї", - наводить слова експерта газета Miliyyet.

До того ж, раніше офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин заявив, що Анкара готова до нової військової операції на півночі Сирії, вона може розпочатися будь-якої миті.

Аналітик Associated Press Зейнеп Білгінсой також упевнений: недільні атаки можуть втілити в життя турецькі погрози військовою операцією в Сирії, для чого знадобиться мовчазне зелене світло з боку США та Росії.

"У заяві YPG говориться, що Ердоган намагався заручитися міжнародною підтримкою своїх планів розпочати нове вторгнення до північної Сирії перед виборами наступного року", - пише аналітик.

2ogoloshenya