Прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс подає у відставкуПрем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс оголосила, що подає у відставку, оскільки не може виконати повноваження, які на неї покладені.

Про це вона заявила 20 жовтня, передає BBC.

Трасс сказала, що вже повідомила королю Чарльзу ІІІ про рішення йти у відставку з посади лідерки Консервативної партії, а отже — й з посади прем'єр-міністерки.

Вона наголосила, що прийшла на посаду в часи «великої економічної та міжнародної нестабільності».

«Я визнаю... враховуючи ситуацію, що не можу виконати повноваження, на які мене обрала Консервативна партія», — сказала політикиня.

Консерватори закликали Трасс піти у відставку через економічні негаразди, зокрема 17 жовтня новий міністр фінансів Джеремі Гант скасував податкову реформу, яку ініціювала прем'єрка. 14 жовтня Трасс звільнила попереднього міністра Квасі Квартенга, а 19 жовтня у відставку пішла міністерка внутрішніх справ Великої Британії Суелла Браверман.

За словами Трасс, вже наступного тижня має відбутися конкурс на нового очільника Консервативної партії, який має стати прем'єр-міністром. Натомість лідер лейбористів Кейр Стармер вимагає проведення загальних виборів. Трасс залишиться на посаді до обрання наступника.

Ліз Трасс пробула на посаді прем'єр-міністерки лише 45 днів — це найкоротший термін перебування на посаді прем'єра у Великій Британії. Вона офіційно обійняла посаду 6 вересня. Трасс стала останнім прем'єром, якого затвердила королева Єлизавета ІІ.

До цього Трасс була міністеркою закордонних справ. Її попередник — Борис Джонсон — оголосив про відставку 7 липня.

2ogoloshenya