Парламент Естонії визнав Росію терористичним режимом

Парламент Естонії 18 жовтня ухвалив заяву, в якій засудив анексію територій України та оголосив Росію терористичним режимом.

«Підтримуючи заклик парламенту України до країн та міжнародних організацій, Рійгікогу (парламент Естонії — ред.) оголошує Росію терористичним режимом, а Російську Федерацію - країною, яка підтримує тероризм, діям якої ми маємо протистояти разом. Рійгікогу закликає міжнародне співтовариство ухвалити аналогічні декларації», — сказано в тексті заяви, опублікованій на сайті парламенту Естонії.

Рійгікогу рішуче засуджує воєнні дії РФ проти України та незаконну анексію територій, завойованих під час агресії, і заявляє, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України шляхом агресії та фіктивних референдумів.

«Порушення закону ніколи не може створити закон. Путінський режим із його погрозами ядерного нападу перетворив Росію на найбільшу загрозу миру як у Європі, так і в усьому світі», — наголошується в документі.

Рійгікогу підтримує розслідування, ініційовані Міжнародним Судом ООН та Міжнародним кримінальним судом, щоб виявити злочини, скоєні на території України, та вважає за необхідне притягти до відповідальності винних у злочинах агресії у міжнародному спеціальному трибуналі.

У заяві Рійгікогу також засуджує використання збройних груп, створених за підтримки влади РФ, таких як група Вагнера, в агресії та вважає за необхідне оголосити збройні сили так званих "Донецької та Луганської Народних Республік", створених РФ, а також приватну військову компанію Вагнера терористичними організаціями.

Рійгікогу підтримує вимогу позбавити РФ статусу постійного члена Ради Безпеки ООН, і закликає держави-члени ЄС бути єдиними у застосуванні додаткових економічних санкцій та санкцій проти приватних осіб щодо РФ та її союзника Білорусі, а також стежити за суворим дотриманням вже введених санкцій.

Рійгікогу закликає держави-члени ЄС та НАТО рішуче збільшити військову допомогу Україні, яка потрібна для протистояння агресії РФ та відновлення суверенітету України на її території в межах її міжнародно визнаних кордонів. У заяві також йдеться про необхідність збільшення гуманітарної допомоги Україні та підтримки країни у період післявоєнного відновлення.

Голова зовнішньополітичного парламентського комітету Естонії Марко Міхкельсон на своїй сторінці у Facebook повідомив, що під час свого виступу в парламенті Естонії показав фотографії двох українських жінок, які загинули внаслідок російських обстрілів.

Визнання російського режиму терористичним підтримали 88 естонських парламентаріїв, і жоден не висловився проти.

2ogoloshenya