У Франції енергетичного гіганта TotalEnergies звинуватили в заправці російських військових літаків

Французькому енергогіганту TotalEnergies закидають співучасть у воєнних злочинах в Україні.

Французькому енергетичному гіганту TotalEnergies загрожує суд за cпівучасть у воєнних злочинах Росії в Україні за нібито допомогу в заправці російських літаків, які скидали бомби на українські мирні міста.

Про це стало відомо французькому агентству AFP, повідомляє "Європейська правда".

Дві організації, Darwin Climax Coalition у Франції і українська Razom We Stand, подали скаргу на французького енергетичного гіганта TotalEnergies. Його звинуватили у  співучасті у воєнних злочинах за те, що компанія нібито допомагала заправляти російські літаки, які бомбили Україну.

Справу передали національному прокурору по боротьбі з тероризмом, який розслідує звинувачення у воєнних злочинах.

Дві неурядові організації звинуватили французького енергетичного гіганта в експлуатації газового родовища, яке використовувалось для виробництва палива, що використовувалося російськими літаками під час їх бомбардувань в Україні. Зокрема, під час удару 16 березня 2022 року по маріупольському театру, де ховалися мирні жителі.

Представники Razom We Stand і Darwin Climax Coalitions підтвердили Le Monde і AFP, що подали скаргу проти TotalEnergies. Вони стверджують, що компанія "сприяла забезпеченню російського уряду засобами, необхідними для вчинення воєнних злочинів".

У своїй заяві для Le Monde TotalEnergies відкинула звинувачення, назвавши їх "обурливими та наклепницькими".

TotalEnergies донедавна володіла 49% акцій компанії "Тернафтегаз", яка видобуває газ на Термокарстовому родовищі на півночі Росії.

Інші 51% належали російській компанії "Новатек", в якій французька фірма також володіє прямою часткою в 19,4%.

У розслідуванні, проведеному в серпні 2022 року лондонською неурядовою організацією Global Witness, йшлося про те, що газовий конденсат з Термокарстового родовища компанії Total перевозився по всій Росії для переробки, а потім вирушав як авіаційне паливо на бази ВПС Росії поблизу України. Серед них були бази російських винищувачів-бомбардувальників Су-34.

"Пілоти цих військових літаків звинувачуються міжнародними експертами та українським урядом у невибіркових бомбардуваннях цивільних районів, включаючи удар по Чернігову під Києвом 3 березня, внаслідок якого, за повідомленнями, загинули 47 мирних жителів", - йдеться у розслідуванні Global Witness.

Після публікації Le Monde повідомлення про розслідування Global Witness, компанія TotalEnergies повідомила, що 18 липня продала 49% акцій "Тернафтогазу" компанії "Новатек".

У заяві для Le Monde, спростовуючи звинувачення, TotalEnergies додала, що нестабільні конденсати, вироблені "Тернафтогазом", були "експортовані за кордон" і тому не могли бути використані російською армією як паливо для літаків.

2ogoloshenya