Німеччина передала Україні перший з чотирьох обіцяних комплекс ППО IRIS-T. Ось що про нього відомо

Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт 8 жовтня повідомила, що ФРН передасть Україні систему протиповітряної оборони IRIS-T.

11 жовтня, німецьке видання Spiegel, посилаючись на свої джерела, повідомило, що Німеччина передала Україні першу із чотирьох обіцяних систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM. Передача відбулася 11 жовтня неподалік українсько-польського кордону.

Що це за ППО та в чому його особливості:

IRIS-T — Цей новітній наземний зенітний комплекс середнього радіуса дії насамперед призначений для захисту мирного населення шляхом відбиття повітряних атак російської армії.

Комплекс призначений для знищення літаків, вертольотів, безпілотних літальних апаратів, крилатих і балістичних ракет. Україна має отримати версію, якої ще немає на озброєнні німецької армії.

Україна може стати першою країною, яка на полі бою використовуватиме одну з останніх німецьких розробок — ППО IRIS-T SLM. Ракетні системи розробляли для німецької армії. Також вони є на озброєнні Швеції та Норвегії. До кінця року, обіцяє уряд Німеччини, Україна отримає 2 таких комплекси.

Як працює IRIS-T

«Пам’ять» ракет IRIS-T SL розрізняє теплові пастки та справжні цілі. Тому від них складно ухилитись.

Характеристики ППО IRIS-T SLM:

— Дальність — 40 км;

— Висота запуску ракети — до 20 км;

— 8 ракет у пусковій установці;

— Сумісність з іншими ППО країн НАТО;

— Вертикальний запуск ракет;

— Кут огляду радару — 360°.

Стандартна батарея IRIS-T складається з: машини керування, одного радара та трьох пускових установок, кожна на 8 ракет. Пускові установки можна перевозити на гусеничних платформах чи вантажівках і не тільки на тих, що надає виробник. Також система може отримувати дані не тільки з радарів, що входять до комплектації, а й з інших радіолокаційних систем.

Який радар буде в комплектації IRIS-T для України, поки невідомо. Загалом на системі середньої дальності німецьких систем ППО стоять мобільний радар, що працює в прихованому режимі та активний радар TRML-4D. Вони дозволяють системі відстежувати цілі на відстані до 250 км.

Міністр оборони України підтвердив отримання IRIS-T SLM.

2ogoloshenya