Переломний момент близько? За спиною Путіна шириться його критика, прямо сперечатися з ним наважилася людина з найближчого оточення — WP

Людина в найближчому оточенні російського диктатора Володимира Путіна останніми тижнями безпосередньо висловлювала йому свою незгоду з його діями у війні Росії проти України, це випливає з інформації, яка отримана розвідкою США, пише WP.

За даними журналістів, інформацію визнали досить важливою, тому її було включено до щоденного брифінгу президента США Джо Байдена з розвідки, а також інших офіційних осіб США.

Невдоволення, висловлене членом найближчого оточення Путіна, було пов’язане з тим, що він вказав на неефективне управління військовою кампанією та на помилки, допущені тими, хто її веде. А деякі опитані з цього приводу російські джерела WP навіть заявляють про наближення «переломного моменту» для політичного майбутнього Путіна, пише НВ.

Видання повідомляє, що ця критика є «найяскравішим свідченням заворушень у російському керівництві у питанні війни, в якій Москва зазнала катастрофічних провалів, що змусило Путіна віддати наказ про мобілізацію».

WP вказує, що не може озвучити особу цього опонента диктатора, хоча його ім'я фігурує у повідомленнях розвідки США.

Нові розвіддані у поєднанні з коментарями інших російських та західних чиновників, які журналістам газети вдалося взяти на умовах анонімності, підкреслюють суперечки та розбіжності у найвищому оточенні Путіна — де вже давно побоюються повідомляти погані новини диктатору, який вважається більш ізольованим, аніж будь-коли за весь час його 22-річного правління, пише видання.

Автори матеріалу нагадують, що кількість тих, кого Путін вважає близькими чи довіреними особами — помічниками чи радниками — невелика і складається здебільшого з його колишніх колег по службі в КДБ, і тих, з ким він познайомився чи працював у 90-ті роки на посаді заступника мера Санкт-Петербурга одразу після розпаду СРСР.

І хоча представники розвідки поки що не бачать ознак того, що Путін вже перебуває на межі усунення з посади, беззаперечна лояльність, якою він користувався довгі роки, тепер може вислизнути від нього.

«Від початку окупації [територій України] ми стали свідками дедалі більшої тривоги з боку деяких наближених Путіна, — цитує WP представника західної розвідки. — Наші оцінки показують, що їх особливо турбують нещодавні російські втрати, помилкові директиви [Кремля] та значні прорахунки у військовій сфері».

Інших західний високопосадовець повідомив, що зростання внутрішньої напруги у Москві «узгоджується з тим, якого обороту [військова] кампанія набула для росіян, та з атмосферою у Кремлі». «Є багато людей, які переконані, що все складається не надто добре, або що це неправильний курс дій», — сказало виданню це джерело.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков у коментарі WP визнав, що у лавах керівництва РФ існують розбіжності та дебати — зокрема на тлі рішення Путіна оголосити мобілізацію. Хоча спікер Кремля спробував применшити роль таких протиріч.

«Є розбіжності з приводу таких моментів. Дехто вважає, що ми маємо діяти інакше, — сказав Пєсков виданню. — Але ж це все частина звичайного робочого процесу». Відповідаючи на запитання щодо розбіжностей у найближчому оточенні Путіна, Пєсков заявив: «Є робочі дискусії: про економіку, про проведення „воєнної операції“. Є дискусії щодо системи освіти. Це частина нормального робочого процесу, і це не є ознакою якогось розколу».

При цьому Пєсков заявив, що повідомлення розвідки США про те, що певна людина з найближчого оточення Путіна прямо кинула виклик російському диктатору, «абсолютно не відповідає дійсності».

Однак WP нагадує, що проблеми Путіна на полі бою в Україні останнім часом погіршилися через безсистемну мобілізацію всередині країни.

«Мені здається, що його становище нестійке», — сказав один із російських чиновників про Путіна в день оголошення мобілізації. «Усі ці місяці ми чули, що півсвіту на нашому боці. Однак ані Моді, ані Сі тепер не підтримують усе це», — сказав цей російський співрозмовник, маючи на увазі прем'єр-міністра Індії Нарендру Моді та китайського лідера Сі Цзіньпіна, які помітно дистанціювалися від розв’язаної Росією війни та самого Путіна під час саміту в Самарканді (Узбекистан).

В іншій розмові з WP, вже цього тижня, цей російський чиновник заявив, що не чув про те, що Путіну кинув виклик хтось із його найближчого оточення. Однак «є протести» з боку голів парламентських комітетів про те, як Путін і військове командування РФ ведуть війну, повідомив він — зокрема щодо того «чому армія не оснащується належним чином і чому кампанія йде не так, як треба».

Високопосадовці спецслужб у Європі заявили WP, що вони поки не знайомі з доповідями розвідки США про нову критику на адресу Путіна і їм невідомо про те, щоб хтось наближений до нього наважився кинути такий прямий виклик.

Проте деякі з цих представників західних спецслужб заявили, що тріщини на багатьох рівнях російської системи стають дедалі очевиднішими. Аргументуючи такий висновок, вони вказали на все частіші спалахи критики та звинувачень на адресу російських збройних сил, спецслужб та місцевої влади в РФ.

Один із високопоставлених представників європейських спецслужб вказав на зростання «критики Путіна за його спиною», зокрема всередині Кремля. «Вони вважають його впертим та одержимим Україною — і цю одержимість вони зовсім не обов’язково поділяють», — сказало WP це джерело.

Інший представник спецслужб із Європи описав ситуацію так: «Є козли відпущення. Є пошук винних. Все це відбувається».

А два російських бізнесмени, які підтримують контакти з політичними діячами в РФ, підтвердили такі настрої та сказали, що найближчі тижні можуть мати вирішальне значення для майбутнього Путіна і для того, які рішення він ухвалить щодо війни.

Якщо російська армія виявиться не здатною скоротити свої втрати, розпочнеться внутрішня боротьба, припустив один із двох цих співрозмовників WP, представник російської бізнес-еліти. «Це переломний момент», — вважає він.

Водночас високопосадовець однієї з країн Балтії закликав не обнадіюватися надто рано.

«Всі зацікавлені у пошуку ознак того, що Росія падає, і справді можна спостерігати внутрішню напруженість. Але Росію зараз переведено на військові рейки, і вона все ще на ходу. Ми не бачимо нічого з того, що б свідчило про протилежне», — зазначив цей чиновник.

Окремо WP нагадує, що невдачі російської армії на фронті останнім часом призвели до «рідкісного сплеску невдоволення», а також до гострої критики міністра оборони РФ Сергія Шойгу та високопоставлених російських генералів. Серед цих голосів були Рамзан Кадиров, Євген Пригожин і навіть херсонський колаборант Кирило Стремоусов, який заявив дослівно таке: «Багато хто каже, що міністр оборони, який допустив такий стану справ, міг би, як офіцер, застрелитися. Але, знаєте, слово „офіцер“ для багатьох — незрозуміле слово».

2ogoloshenya