ЄС подає до суду на Мальту через програму "золотих паспортів"

Європейська комісія заявила, що подасть на Мальту до суду через схему "золотого паспорта".

Про це інформує УНН з посиланням на AFP.

Іноземні громадяни можуть придбати мальтійське громадянство та громадянство ЄС в обмін на інвестиції в розмірі близько 1 мільйона євро в рамках програми "золотого паспорта".

Комісія заявила у четвер, що вирішила подати на Мальту до суду ЄС.

Кіпр та Болгарія також видавали "золоті паспорти", але з того часу дія обох закінчилася, і Мальта залишилася єдиною країною ЄС із такою схемою.

Брюссель давно критикував цю ініціативу, стверджуючи, що вона заохочує корупцію та відмивання грошей.

"Цінності ЄС не продаються", - написав у Twitter комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

"Пропонуючи громадянство в обмін на заздалегідь визначені платежі або інвестиції без будь-якого реального зв'язку з відповідною державою-членом, Мальта порушує законодавство ЄС", - додав він.

Мальтійський уряд стверджує, що його система "не суперечить" договорам ЄС, і підтверджує, що його політика щодо громадянства перебуває у межах національної компетенції.

За даними уряду, продаж паспортів приніс Мальті понад 800 мільйонів євро в період з 2014 по 2020 рік.

Однак схема "золотого паспорта" була призупинена для громадян росії та білорусі у березні після вторгнення Москви до України.

"Незважаючи на те, що це позитивний крок, Мальта продовжує реалізовувати схему для громадян усіх інших національностей і не висловлювала жодних намірів припинити її", - йдеться у заяві комісії.

"Громадянство ЄС автоматично дає право на вільне пересування, доступ до внутрішнього ринку ЄС, а також право голосувати та бути обраним на європейських та місцевих виборах".

 

"З цих причин умови отримання та втрати громадянства, які регулюються національним законодавством кожної держави-члена, підлягають належній повазі до законодавства ЄС".

Додамо: У деяких країнах ЄС досі діють програми з продажу так званих "золотих віз", які дозволяють іноземним інвесторам отримати дозвіл на проживання.

2ogoloshenya