Армія Азербайджану розпочала артилерійський обстріл прикордонних сіл Вірменії: є загиблі

Після опівночі у вівторок, 13 вересня, підрозділи збройних сил Азербайджану розпочали інтенсивний обстріл вірменських позицій з артилерії та великокаліберних гармат.

Про це повідомляє Armenpress.

"13 вересня о 00:05 підрозділи ЗС Азербайджану розпочали інтенсивний обстріл вірменських позицій з артилерії та великокаліберних знарядь у напрямку Горіс, Сотк та Джермук", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, противник також використовує БПЛА.

Азербайджан стверджує, що Вірменія розпочала широкомасштабні провокації проти ЗС Азербайджану, тому їх військовослужбовці ведуть інтенсивний вогонь по відношенню до позицій Вірменії.

У Міноборони Азербайджану повідомили, що диверсійні групи збройних сил Вірменії мінували райони і шляхи постачання між позиціями підрозділів азербайджанської армії на різних напрямках, використовуючи гірський рельєф місцевості та наявні ущелини в темний час доби.

Ситуація на кордоні Азейбарджану та Вірменії. Що відомо зараз на ранок:

Рада безпеки Вірменії ухвалила рішення звернутися до рф за допомогою у зв'язку з загостренням на кордоні з Азербайджаном. Також Єреван має намір звернутися до ОДКБ та ООН.

Пашинян обговорив ситуацію на кордоні з Азербайджаном вже з представниками трьох країн – росією, Францією та США. Він поговорив з путіним, Макроном та Блінкеном.

З кількох населених пунктів на півдні Вірменії почалася евакуація мирного населення.

У Вірменії заявили, що є загиблі та поранені серед особового складу.

У Міноборони Азербайджану також заявили про втрати серед особового складу.

Деякі позиції, укриття та опорні пункти азербайджанської армії на території Дашкасанського, Кельбаджарського та Лачинського районів підрозділами збройних сил Вірменії, розташованими в напрямку населених пунктів Басаркечер, Істісу, Гаракільса та Горус, були обстріляні з різних видів зброї, в т.ч. міномети. Як наслідок – втрати серед особового складу, пошкодження військової інфраструктури.

Як зазначили у Міноборони Азербайджану, усі факти свідчать про те, що Вірменія готується до широкомасштабної військової провокації.

Довідка

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває ще з 1990-х років. Попередній серйозний епізод вдалося загасити восени 2020 року, коли до Карабаху ввели російських миротворців. Проте конфлікт відновився у березні 2022 року, вже після російського вторгнення до України.

17 липня 2022 року президент Азербайджану звинуватив Росію та Вірменію у порушенні угоди щодо Нагірного Карабаху. За його словами, Міноборони Росії не виконало своєї обіцянки забезпечити виведення вірменських військових із Нагірного Карабаху до червня 2022 року.

2ogoloshenya