МВФ готує план допомоги країнам,  що потерпають від стрибків цін на продовольство — Reuters

Міжнародний валютний фонд шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що зіткнулись з викликаними війною росії в Україні стрибками цін на продовольство. Це питання обговорять на засіданні Виконавчої Ради, 12 вересня.

Про це повідомили Reuters джерела, знайомі з питанням.

План допомоги, про який раніше не повідомляли, має бути представлений на неофіційному засіданні правління, — пише видання.

"Це дозволило б МВФ допомогти Україні та іншим країнам, що сильно постраждали від війни Росії в Україні, без нав'язування умов, необхідних в рамках звичайної програми фонду", — повідомили джерела на умовах анонімності.

Масштаби цих заходів поки не зрозумілі.

Офіційне голосування на підтримку цього плану, очікується до щорічних зборів фонду в жовтні, повідомили джерела. За їх словами, в разі схвалення, це дозволить всім країнам-членам запозичувати до 50% від своєї квоти МВФ в рамках інструменту швидкого фінансування МВФ та інструменту швидкого кредитування, який обслуговує країни з низьким рівнем доходу.

Ціни на продовольство зросли в усьому світі після початку війни росії в Україні, через перекриті маршрути поставок, санкції та інші торгові обмеження. "Зернова угода" за посередництва ООН, яка дозволила відновити експорт зерна з українських портів минулого місяця, почала сприяти поліпшенню торгових потоків і зниженню цін в останні тижні, — зазначають у виданні.

2ogoloshenya